Drapssiktet i Øyer-saken fremstilles for varetektsfengsling i morgen

Mannen som er siktet for å ha drept sin stefar i Øyer fremstilles for varetektsfengsling i Nederland på onsdag.

Politistasjon i Rotterdam

MELDTE SEG: Det var på denne politistasjonen i Rotterdam i Nederland at den drapssiktede i Øyer-saken meldte seg sjøl mandag.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Etter å ha blitt jaktet på i nesten 14 dager valgte den drapssiktede Kim Andreas Kristiansen å melde seg for politiet i Nederland. Han gikk inn på en politistasjon i Rotterdam, og fortalte selv at han er etterlyst.

Mulig varetekt

Påtalemyndigheten i Rotterdam, Openbaar ministerie Rotterdam, bekrefter at han blir framstilt for varetektsfengsling i morgen.

– Det vil være en lukket høring. Deretter avgjør en dommer om han skal sitte inntil 14 dager i varetekt. Når det gjelder utlevering, er det for tidlig å si, sier pressetalsperson Babette Knol.

Olav Sørby

AVHØRT: – Den siktede er avhørt i Nederland, sier konstituert politimester Olav Sørby.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Han er foreløpig avhørt av politiet i Rotterdam, men politiet i Gudbrandsdalen vil ikke si noe om hva han har sagt.

– Vi ønsker ikke å kommentere om han har kommet med innrømmelser eller andre viktige opplysninger knyttet til drapet i avhøret, skriver politiet i en pressemelding.

NRK har vært snakket med den norske ambassaden i Haag som sier at den drapssiktede ikke har vært i kontakt med dem.

– Han har ikke bedt om konsulær bistand fra oss, og at vi har derfor ikke noen rolle i saken. Alt som går på utlevering går gjennom politikanaler, sier Niels Jacob Justesen ved den norske ambassaden.

Vet ikke hvorfor han dro

Den siktede har en forsvarer i Nederland, men har foreløpig ikke fått oppnevnt en forsvarer i Norge.

– Vi vet ikke hvorfor han dra til Nederland, og ønsker heller ikke å kommentere om han har noen kontakter der, sier konstituert politimester Olav Sørby.

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen skal den siktede hatt flere norske venner i Nederland, men det er usikkert om disse har hjulpet ham.

Onsdag skal den nederlandske domstolen behandle spørsmålet om utlevering til Norge. Etter dette rettsmøtet vil politiet vite mer om hvor lang tid det vil ta før den siktede kommer til Norge.

– Vi har foreløpig ikke sendt noen ned fra norsk politi. Etter rettsmøtet i morgen vil vi vite mer om hvor lang tid det vil ta å få ham utlevert og transportert til Norge.

Ifølge politiet jobber de videre for fullt med vitneavhør og tekniske undersøkelser, sjøl om de mener at den antatte hovedmannen er pågrepet.

Visste han var i Nederland

Politiet visste at han oppholdt seg i Nederland, og har samarbeidet med nederlandsk politi de siste dagene. Han skal ha tatt fly til Nederland allerede dagen etter drapet.

På det tidspunktet hadde ikke politiet fått en identifikasjon på den drepte. Tre dager etter drapet ble Kristiansen etterlyst av politiet.

Det vil trolig ta minst opp til to uker før han blir utlevert til Norge.

Fant død person i bål

For nesten to uker siden fikk politiet tips om røykutvikling fra et bål ved en skogsvei ved Hafjell i Øyer. Her fant politiet levninger etter det som viste seg å være et dødt menneske.

Etterforskning, drap Øyer

FUNNET I BÅLRESTER: Levninger etter Bjarte Hansen (58) ble funnet på et bål ved Hafjell i Øyer torsdag 14. august.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Politiet startet drapsetterforskning, og etterlyste etter hvert stesønnen til den døde. Han ble mistenkt for drapet av mannen som var hans stefar fra Gudbrandsdalen. Politiet mener stefaren ble drept med et stikkvåpen i sokkelleiligheten i Øyer, skriver VG.

Politiet har jaktet på mannen i over en uke, og har kommet med flere oppfordringer om at han må melde seg. Mandag meldte Kristiansen seg for politiet i Rotterdam i Nederland.

Avdødes familie er lettet over at han nå har meldt seg.

I slutten av forrige uke ble en kamerat av den drapssiktede pågrepet. Han er mistenkt for medvirkning i forbindelse med drapet og siktet for falsk forklaring. Han er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Flere saker fra Innlandet