Fra arkivet: Han er «piggolo» på Hotell Grisegod

12 år gamle Thorkild Strand Alderslyst fra Løten går i Prøysens fotspor, og har som sommerjobb å gjete frittgående griser.

12-åring med sommerjobb som grisepasser.

PIGGOLO: Stillingstittelen Pikkolo har blitt til piggolo på Bakken øvre gård i Løten i Hedmark. 12-åringen Thorkild Strand Alderslyst stortrives i sommerjobben.

Trofaste dyrelyder møter stanken av god, gammeldags grisemøkk, når NRK er på besøk hos gården Bakken øvre i Løten i Hedmark.

Den rosa fargen har hos mange av dyrene blitt så skitnet til at den nesten er usynlig. I disse møkkete, men trivelige omgivelsene holder 12-åringen Thorkild Strand Alderslyst til i sommer.

Det luftige, rosmlige uteskuret i skogen har fått navnet «Hotell Grisegod», og Thorkild har på baksiden av arbeidsskjorten sin fått den treffende stillingstittelen «piggolo»!

(artikkelen fortsetter under bildet)

"Hotell Grisegod"

GRISEMØKK: Der det bor 230 griser skal det definitivt ikke stå på mangel av grisemøkk. Den er det også rikelig av på Bakken øvre.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Femstjerners hotell

Tankene går lett til Alf Prøysen, som var griskokk i sine første arbeidsår, men forskjellen er at her i Løten er det ingen slakting i tankene om dagen. Det er lenge til de frittgående, glade grisene skal bli til juleribbe.

Hva er så arbeidsoppgavene? Å gå tur med grisene en time om dagen, for å «sosialisere» dem, se til de har det de trenger av mat og vann, og sjekke at ingen er skadet. Og Thorkild er ikke i tvil om at grisene har det godt.

– Alle dyra i Norge har det jo bra, men disse her har det ekstra godt, de er på femstjerners hotell!

Og han er ikke i tvil om at trimmen, kombinert med kjærligheten de får, vil gi gevinst.

– De blir jo ekstra fine og det blir mer muskler på dem!

(Se TV-reportasje her)

Kjempeflink i jobben

Eier av gården og «hotellet», Ole Martin Kildahl, roser 12-åringens arbeidsinnsats:

– Thorkild er kjempeflink han, yter jobben sin 100 prosent og vel så det.

Og Kildahl er trygg på at grisene hans har det godt på gården, særlig med Thorkild til å passe på dem:

– Disse grisene er jo nærmest på hotell med egen spaavdeling. De lever et godt griseliv, sier han med et lurt smil om munnen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Thorkild Strand Alderslyst

OMSORG: Grisene har det godt med Thorkild Strand Alderslyst som grisepasser. 230 griser blir behandlet som om de er på et femstjerners hotell.

Foto: Frode Meskau / NRK

Skal kjøpe griser

Men at Thorkild har mer enn nok å henge fingrene i, er det liten tvil om. Det er nemlig ikke få griser han har ansvaret for.

– Det er cirka 230 stykker. Jeg har faktisk ikke fått telt dem ordentlig, sier Thorkild smilende.

Hvordan er det så for en 12-åring, som lever i vår moderne tidsalder og som skal begynne på ungdomsskolen, å jobbe med konstant grisemøkk opp til lårene? Jo, Thorkild stortrives, og føler seg heldig som har fått den spesielle sommerjobben.

– Jeg er odelsgutt på gården jeg kommer fra, og jeg får bare mer lyst til å ta over gården når jeg er her, sier han.

Og lønna skal ikke først og fremst gå til å shoppe klær og andre tenåringsting:

– Jeg vil kjøpe to av grisene, når sommeren er over!