Leter etter årsaken til at flyet styrtet

Eksperter fortsetter i dag undersøkelsene av vraket etter flystyrten ved Hamar i går. To personer omkom i ulykken.

Havarikommisjonen på flystyrt

UNDERSØKER: Havarikommisjonen er onsdag formiddag på plass for å gjøre sine undersøkelser på ulykkesstedet i Furnes.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Det var klokka 16.45 tirsdag at politiet fikk melding om flystyrten. Et tomannsfly av typen Van RV-4 hadde styrtet i Furnes i Ringsaker, bare 500 meter fra Hamar flyplass.

Seinere på kvelden ble det bekreftet at to personer var omkommet.

Krimteknikere fra politiet og inspektører fra Statens havarikommisjon for transport jobber gjennom hele onsdag med å undersøke flykroppen. De prøver å finne årsaken til ulykken.

Flystyrt Furnes

STYRTET: Det var et tomannsfly av typen RV-4 som styrtet ved Hamar.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Ingen skrensespor

Havarikommisjonen sier det er altfor tidlig å si noe om årsaken til ulykken, og om det var noen feil med flyet. De jobber nå på stedet for å finne svar.

– Vi ser ingen skrensespor, det er et tydelig tegn på at flyet har kommet raskt ned vertikalt, sier undersøkelsesleder Birger Bull.

Når undersøkelsene på ulykkesstedet er ferdig, vil flyrestene bli demontert og fraktet til Havarikommisjonens lokaler i Lillestrøm.

Bull sier de nå studerer videoer av ulykken og at politiet fortar vitneavhør.

Et titalls vitner er avhørt eller i ferd med å bli avhørt. Noen av dem har sett eller hørt hendelsen, mens andre har sett flyet i forkant av hendelsen, opplyser politiet.

Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad, ønsker ikke å gå inn på hva vitnene har forklart. Endelig svar på hva som var ulykkesårsaken vil det trolig ta uker eller måneder å finne.

Omkomne var fra Hamar-området

Politiet opplyser onsdag formiddag at det var Ola Olavsen Nordgaard, 69 år, og Elisabeth Lycke Holm, 39 år, som omkom i flyulykken. Begge bor i Hamar-området.

Navnene frigis i samråd med de pårørende.

Leder i Hamar flyklubb, Geir Magne Andersen, sier til NRK at Nordgaard hadde vært medlem i klubben i mange år.

Van's Aircraft RV-4 er et såkalt selvbyggerfly med plass til to seter etter hverandre, og er en av de mest populære modellene av denne typen fly, ifølge Wikipedia.

Flystyrten på Furnes i Hedmark er den tredje ulykka med småfly på en og en halv måned. Siden starten av august har fem personer mista livet.

Terje Krogstad

LENSMANN: Lensmann i Ringsaker Terje Krogstad ved ulykkesstedet.

Foto: Alexander Nordby / NRK