Hopp til innhold

Foreslår helseadvarsel på kylling

– Jeg tar aldri i kylling med fingrene, sier forsker Marianne Sunde. Hun mener myndighetene bør vurdere å merke kylling som et risikoprodukt, skriver Nationen.

Kyllingfilet

Myndighetene bør vurdere å merke rå kylling som et risikoprodukt, mener forsker.

Foto: Colourbox

En ny forskningsrapport viser at antibiotikaresistente bakterier er svært utbredt på norsk kylling.

– Vi må prøve å få bort denne bakterien, sier leder i Senterpartiet og tidligere landbruksminister, Trygve Slagsvold Vedum.

Bekymret

32 prosent av alle kyllingfileter som selges i butikk var smittet med den antibiotikaresistente bakterien ESBL i 2012. 43 prosent av all slaktekylling var smittet med denne bakterien i 2011. Mattilsynet og Folkehelseinstituttet er bekymret.

Det skriver Nationen i dag.

Marianne Sunde ved Veterinærinstituttet

Forsker Marianne Sunde har sittet i den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen.

Foto: Camilla Veka/NRK

Tallene er basert på en forskningsrapport som en regjeringsoppnevnt ekspertgruppe leverte for to uker siden.

Marianne Sunde i Folkehelseinstituttet satt i ekspertgrupppen og hun mener altså at norsk kylling må håndteres som et risikoprodukt.

– Man vet ikke med sikkerhet hvilke konskevenser det har for mennesker å ta i kyllingkjøttet, sier Marianne Sunde til Nationen.

Derfor tenker hun at myndighetene bør vurdere å merke emballasjen med at man må være ekstremt nøye med kjøkkenhygienen når man behandler rå kylling.

– Må få den bort

Leder i Senterpartiet og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvols Vedum deler bekymringen.

– Ja, det gjør jeg. For globalt er antibiotikaresistens et kjempeproblem.

Han sier tallene fra EU de siste årene viser at mellom 25.000 og 30.000

TSV demo

Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, deler bekymringen.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

mennesker har dødd på grunn av ulike antibiotikaresistente bakterier.

– Vi er heldige i Norge, som i all hovedsak har vært en «grønn øy» med veldig lite antibiotikaresistente bakterier og nesten ingenting i husdyrholdet.

Men når det gjelder kylling, har denne bakterien kommet etter at man la ned avlsarbeidet i Norge og begynte å importere.

– Så har vi fått inn den bakterien og den må vi prøve å få bort, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Legger press på leverandørene

Stamdyrene avles altså ikke opp i Norge, og Slagsvold Vedum tror det kan bli vanskelig å ta opp igjen avlsarbeidet her. Da må man blant annet få fram dyremateriale fra bunnen av.

Men SP-lederen sier at de hadde møte med Nortura tidligere denne uka, og at Nortura har et kjempepress mot sine leverandører.

– Ifølge Nortura hadde de ikke hatt noen positive tester på anlegget sitt i Våler i år, det vil si at bakterien ikke ble påvist der, sier Trygve Slagsvold Vedum. Så det jobbes med det, men det er fortsatt et problem, sier han.

Vil fortsatt spise kylling

Det blir opp til Mattilsynet å vurdere om kyllingen må merkes som et risikoprodukt. Men da må også mye annen mat merkes.

– For eksempel italiensk mat. Der bruker de i snitt 100 ganger mer antibiotika per produsert kilo kjøtt, så da må alle parmaskiner og alt som er av slik mat i hvert fall merkes, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Selv vil han ikke slutte og spise kylling og han håper ikke folk blir skremt.

– Mattilsynet sier at de ikke har belegg for å tro at denne bakterien går fra dyr til mennesker. Men så må de vurdere det. Og det handler om den rå fileeten, ikke den stekte, sier Slagsvold Vedum.

Flere saker fra Innlandet