– Jeg kjenner meg veldig igjen i blikket hans

– Jeg bestemte meg for å bli fan, sjøl om det ikke var det hippeste for en 20-åring å være opptatt av. Det sier Frida Ånnevik, artist og prisbelønt låtskriver fra Hamar. Hun er en av mange artister som opptrer når Alf Prøysens hundreårsdag feires.

Frida Ånnevik

Artist og låtskriver Frida Ånnevik har vokst opp med Prøysens viser og tekster. Hun forteller om en sterk kunstnerisk nærhet til Prøysen.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Den folkekjære visesangeren og forfatteren ble født på Rudshøgda i Ringsaker i 1914. Artist Frida Ånnevik, selv fra Ringsaker, forteller at den geografiske nærheten til Prøysen nok har vært viktig for den kunstneriske nærheten hun føler til ham.

– Jeg kjenner meg veldig igjen i blikket hans, både på landskapet og med tanke på klasseskillet. Han planter seg selv midt i de store temaene, men på en måte som skiller seg ut. Prøysen skriver på dialekten jeg har brukt siden jeg var lita jente, og han skriver innmari godt på den, sier Ånnevik

Frida Ånnevik mener at det er nettopp det egne blikket og unike perspektivet som gjør at Prøysen fortsatt er både populær og aktuell femti år etter sin død.

Les også: – Det er ekstremsport å drive kulturhus

Vokste opp med Prøysen

– Jeg tilhører generasjonen etter de som fikk erfare Prøysen mer direkte, gjennom barnetimen og fjernsynet. Jeg har hatt tekstene å forholde meg til,og det har holdt. Slik sett har jeg nok et annet forhold til Prøysen enn foreldrene mine og andre som fikk oppleve ham mens han levde, sier Frida Ånnevik.

Artisten forteller at hun vokste opp med Prøysens viser som en del av barndommen på grunn av foreldregenerasjonens forhold til ham. Det var først senere, da hun flyttet hjemmefra for å ta musikkutdanningen, at hun oppdaget Prøysen på nytt.

– Som tyveåring er kanskje ikke Prøysen det hippeste å være opptatt av, men jeg kjente at det var dette som var min grunnballast. Da jeg oppdaget Prøysen igjen, skjønte jeg at dette var noe som jeg virkelig kunne bruke, sier Frida Ånnevik.

Les også: 100-års jubileum i Prøysenhuset

Nye Prøysenhuset

På det som ville vært Alf Prøysens hundreårsdag, markeres åpningen av det nye Prøysenhuset med musikk, dans og andre kunstneriske bidrag.

Foto: Halvor Mykelby / NRK

– Føles som 17. mai

– Jeg har en sånn 17.mai-følelse i dag, og bråvåknet og tenkte at jeg har glemt å stryke bunadsskjorta mi i dag tidlig. Det er en god følelse, sier Ånnevik, som gleder seg stort til feiringen av 100-årsdagen.

Ånneviks bidrag i anledning hundreårsdagen og åpningen av det nye Prøysenhuset, er en sceneforestilling satt opp sammen med tre andre artister, en musiker og to dansere. Det har premiere på fredag.

– Det blir et møte mellom oss fire som kunstnere, og ikke minst skildrer vi vårt møte med Prøysen. Vi presenterer ny dans, ny musikk og nye tekster, i forestillingen som vi har kalt «Len dem ikke ut», avslutter Ånnevik.

NRK overfører live på nett-TV fra åpningen av det nye Prøysen-huset i dag.

Følg live-overføringen her