Hopp til innhold

Får tvangsinnlegginga han ønsket seg

Psykiatripasienten som ble plassert i en strømløs bolig uten møbler, får nå løsninga han har ønsket seg. En langvarig behandlingsplass.

Jørgen Stueland med sin klient

BLE SKREVET UT MOT SIN VILJE: Mot sin vilje ble mannen fra Østre Toten skrevet ut fra Reinsvoll og sendt hjem til en kommunal bolig uten strøm, møbler eller hvitevarer. Her er han samme med sin advokat, Jørgen Stueland.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Saken har blitt anonymisert i etterkant av hensyn til mannen og hans familie.

Mot sin vilje ble en mann fra Østre Toten skrevet ut fra Reinsvoll og sendt hjem til en kommunal bolig uten strøm, møbler eller hvitevarer.

Med store angstproblemer som han døyvet med alkohol, ønsket han seg mest av alt et langvarig opphold på en behandlingsinstitusjon.

Alvorlig

Fylkeslegen karakteriserte saken som svært alvorlig og ba om en redegjørelse fra både Sykehuset Innlandet, både hvorfor han ble utskrevet, og hvorfor han fikk et så dårlig tilbud.

Østre Toten kommune innrømmet at huset ikke var bra nok.

– Med bedre tid kunne tilbudet blitt bedre. Vi burde blant annet vært sikre på at strømmen var på. Vi hadde hatt kontakt med Eidsiva og trodde den var på plass, sa kommunalsjef i Østre Toten, Marit Lium Dahlborg.

To dager etter at han ble plassert i boligen ble mannen innlagt på sjukehus igjen.

Nå ser det ut til at han får den løsninga han har ønsket seg.

Får behandlingsplass

Østre Toten kommune har nå fattet et akuttvedtak om tvangsinnleggelse, godkjent av fylkesnemnda.

Han er blitt overført til et behandlingssted hjemme på Toten.

– Mannen har gitt klart uttrykk for glede når det har vært snakk om tvangsinnlegging. Han tar dette som en mulighet til å få behandling og komme seg ut av problemene han har hatt, sier hans advokat Jørgen Stueland.

«Jeg gjør det som er juridisk, men det er klart at når jeg ser folk som har vært behandlet som han har blitt, så går jeg inn i det med full kraft»

Vedtaket kom på plass en uke etter at saken startet for fullt i media, og i mellomtiden har fylkeslegen opprettet en tilsynssak.

Stueland sier at en uke er som mange år i denne sammenhengen, og han er likevel kritisk.

– Hans diagnoser er tydelige og han har ikke fått den hjelpen han har hatt krav på. Det er kjæresten hans som har stått på ekstremt i forhold til kommunen og helsevesenet, sier Stueland, som mener at hun kan takkes mye for det som har skjedd nå.

– Skremmende

Stueland synes det er skremmende at det skal være nødvendig å måtte kontakte media og advokat for å få presset gjennom noe som åpenbart burde vært løst.

For advokatens del er ikke saken avsluttet sjøl om mannen i 50-åra nå får behandlingsplass.

– Det er nå jobben starter. Jeg prøver å skille jobben som advokat og som medmenneske. Jeg gjør det som er juridisk, men det er klart at når jeg ser folk som har vært behandlet som han har blitt, så går jeg inn i det med full kraft.

Stueland vil følge opp slik at mannen får en langvarig behandlingsplass.

Tomt hus

STRIPPET FOR MØBLER: Vedovnen og kontorstolen er de eneste møblene som var i huset.

Foto: Monica Rikoll / NRK