Hopp til innhold

Levi Henriksen skrev bok med datteren: – Spennende og skremmende

KONGSVINGER (NRK): Forfatteren og datteren Leah tilbrakte en sommer på savannen i Kenya. Nå har det blitt bok.

Leah og Levi Henriksen på savannen i Kenya.

PÅ SAVANNEN I KENYA: Far og datter har vært sure og irriterte på hverandre underveis, men etter to år er det afrikanske samarbeidsprosjektet ferdig.

Foto: Privat

Levi er en veletablert forfatter, mens datteren Leah (19) debuterer med ungdomsromanen «Vinter på savannen». Boka har de skrevet sammen etter en sommer på savannen i Kenya for to år siden.

– Jeg pleier å få det som jeg vil av pappa, men det er ikke alltid jeg har fått det som jeg vil i boka. Det har jeg måttet lære meg å leve med. Vi krangler aldri mye, men det har vært noen uenigheter her og der, sier Leah Henriksen.

Mer forfatter enn pappa

Hun og pappa Levi deler interessen for musikk og litteratur. Hovedpersonen i boka er oppkalt etter en av hennes favoritt- Beatles-sanger «Eleanor Rigby» som handler om ensomhet. Eleanor i boka føler seg også litt ensom etter at moren hennes døde.

Levi innrømmer at han har vært mer forfatter enn pappa i samarbeidet om boka.

– Dette bokprosjektet er både spennende og skremmende. Å skrive er min profesjon og mitt levebrød. En bok er en bok, og den skal gjøres så bra som overhodet mulig, uansett hvem jeg skriver sammen med, sier Levi.

Det har vært en spesiell opplevelse å skrive bok med datteren. Særlig det å oppleve savannen i Kenya sammen har vært en spesiell opplevelse.

– Det er en natur og et liv som er helt annerledes enn vi er vant til, men jeg fikk en følelse av å komme hjem som jeg aldri tidligere har opplevd. Vi har alltid hatt et godt og nært forhold. Det har i hvert fall ikke blitt noe dårligere etter dette, sier Levi.

– Det er fint å dele en bok med noen som står en nær, sier Leah.

Leah og Levi Henriksen

SAMMEN OM BOKA: Levi og Leah Henriksen har i ett og et halvt år skrevet på boka «En vinter på savannen» mellom skole og andre bokprosjekter.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Et bestillingsverk

Det var sjefredaktør Kristin Jobraaten i barnebokforlaget Ena som spurte om far og datter kunne skrive en ungdomsbok som tok utgangspunkt i Afrika.

– Jeg hørte et foredrag med Svein Wilhelmsen om naturreservatet han driver i Masai Mara i Afrika, og tenkte med en gang at det ville være en fin ramme for en ungdomsroman, sier Kristin.

Hun så for seg en samtale mellom far og datter om hva som er viktig i livet.

– Levi Henriksens fantastiske formidlingsevne, kombinert med hans omsorg for alt rundt seg, gjorde at jeg spurte ham. Han tente på ideen om å skrive sammen med datteren sin, sier Jobraaten.

– Det å kunne dra til Masai Mara i Kenya å oppleve det jeg har sett på tv fra jeg var barn, er stort. Det å få oppleve det sammen med datteren sin og til og med skrive en bok sammen, gjør det ikke mindre. Hvis man ikke våger det «er man bare en liten lort» som Astrid Lindgren skrev i Brødrene Løvehjerte, sier Levi.

Leah tvilte litt, men hadde lekt med tanken på skrive en bok en eller annen gang i livet.

Leah Henriksen på savannen i Kenya

SPENNENDE: – Det var spennende å være på savannen å møte folk i Kenya, sier Leah Henriksen.

Foto: Privat

– Jeg var litt i tvil, men å skrive sammen med en profesjonell forfatter som faktisk er faren din, er noe å støtte seg til. Jeg er glad jeg sa ja. Det har vært gøy å dele det med en jeg står nær, sier Leah.

Leah er opptatt av miljø og global oppvarming, og benyttet muligheten når hun først skulle skrive en bok.

– De fleste bøker har et underliggende tema. Selv om denne boka handler og Eleanor og stefaren som prøver å finne ut av det med hverandre, var det helt naturlig at jeg fikk med litt om miljø. Det er nok den saken som ligger mitt hjerte nærmest. Det var viktig for meg å få med det når jeg først skulle skrive en bok.

Datteren klarte det han ikke klarte

Levi forsøkte å få antatt sin første bok som 19-åring, like gammel som Leah er nå.

– Da drømte jeg om å kunne leve av skriving resten av livet.

Men Levi fikk ikke gitt ut verken den første boka han skrev eller de neste. Først da han ble 36 år, lykkes han. Endelig ble han antatt og drømmen ble virkelig.

Levi kan gjerne tenke seg å skrive mer sammen med Leah hvis de kommer på en god idé. Leah er ikke helt sikker på om det blir flere bøker verken med eller uten pappa. Hun skal satse på studier fra høsten.

Levi og Leah Henriksen

FAR OG DATTER: Levi og Leah har alltid hatt et godt forhold. Selv om de ikke alltid har vært enig om alt gjennom hele bokprosjektet, var det ikke noe problem å bli enige til slutt.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Vi får se, det er ingen planer om det nå, selv om det har vært en fin opplevelse å gjøre dette sammen med pappa, sier Leah.