Hopp til innhold

Fansen raser over utsatt norgespremiere: Julia (29) vurderer Sverige-tur

Kritikken hagler og underskriftskampanjer er startet etter utsettelsen av den nye Spider-Man-filmen. Nå planlegger fans å boikotte norgespremieren.

Spider-man-premieren utsatt. Folk raser.

VURDERER SVERIGE-TUR: Strand mener det er merkelig at filmen ikke blir vist i Norge når kinoene fortsatt holder åpent og viser andre filmer. SF Studios mener filmen er verdt å vente på.

Foto: Helena Heimer Rognstad / NRK

Den 14. desember var det duket for premiere på filmen som folk over hele verden har gledet seg til i årevis.

Men den norske fansen blir nødt til å vente litt til. Grunnet nye koronatiltak er premieredatoen på Spider-Man: «No Way Home» utsatt til midten av januar.

Julia Pracz Strand (29) fra Hamar er blodfan av Marvel-universet. Hun har gledet seg til den nye filmen siden 2018. Da hun hørte avgjørelsen om å utsette premieredatoen ble hun svært skuffet.

– Jeg fikk tårer i øynene og tenkte, er det mulig?, sier Strand.

Nå vurderer hun å dra til Sverige for å se filmen på kino der.

– Jeg reiser ved første mulighet. Vi boikotter å se filmen på kino her, for hvorfor skal jeg gidde det når jeg kan dra til Charlottenberg i helga?, sier hun.

Det er hun ikke alene om.

Redd for spoilers

Et av problemene med utsettelsen, ifølge fansen, er at resten av verden får sett filmen først. Spoilers kommer nemlig til å ødelegge opplevelsen, mener de.

Spiderman.
– Vi har sletta YouTube fra smart-TV og alt for å ikke få noen spoilers, sier Strand.
Spiderman.
På døra hadde hun og samboeren hengt opp kostymer de skulle ha på seg på premieren.

Strand forstår at smittevern må komme først, og at folk som vil se filmen ikke bør sitte tett sammen.

Hun mener imidlertid filmen burde hatt flere visninger.

– Smittevern kommer alltid først. Jeg drar ikke på kino når det ikke er riktig, særlig i den tiden vi er i, sier Strand.

Kritikken hagler

Etter nyheten om utsettelsen ble det opprettet en gruppe på Facebook som heter «Spider-Man: No Way Home - Vi som protesterer mot SFs avgjørelse».

Den har allerede i overkant av 2200 medlemmer. I gruppen snakker de blant annet om å dra til Sverige for å se filmen der. Fansen holder heller ikke igjen med kritikken:

«Jeg kommer til å boikotte filmen i januar». «En utrolig dårlig avgjørelse». «Nå må dere seriøst ta dere sammen». «For et tåpelig stunt for å tjene mer penger». «Snakk om hvor kort det går an å strekke seg for fans». «Spoilers vil florere og ødelegge filmen for oss fans».

boikott av norgespremieren.

BOIKOTT: På Facebook-kontoen «Spider-Man: No Way Home - Vi som protesterer mot SFs avgjørelse», har noen lagt ut dette innlegget. Flere er enige i å boikotte norgespremieren i januar.

Foto: Skjermbilde

I en spørreundersøkelse i gruppen har 291 medlemmer svart at de vurderer å se filmen i Sverige.

Det har også blitt satt i gang en underskriftskampanje for å få filmen på kino snarest mulig. Så langt har nærmere 5500 skrevet under.

Hva synes du om at premieren ble utsatt?

– Veldig beklagelig

SF Studios hadde ikke anledning til å svare på spørsmål fra NRK, men viser til et innlegg på sin egen Facebook-side fra 14. desember.

Der skriver de at det ikke vil være nok kapasitet til at filmen kan nå sitt potensial og at de derfor, sammen med Sony Pictures, har kommet frem til at filmen må flyttes.

«Dette er veldig beklagelig, spesielt siden vi vet at denne filmen, og den planlagte premieren i morgen, er noe mange har sett frem til. Vi håper vi kan vise dere filmen på kino under bedre forhold om kort tid. Den er verdt å vente på!», står det.

«Ny dato for filmvisning er satt til 14. januar, men dette kommer selvsagt an på markedet/restriksjoner på det tidspunktet», skriver de.

Spider-man 3

IDENTITETEN BLIR AVSLØRT: SF Studios skriver dette om handlingen i filmen: «For første gang i kinohistorien er identiteten til den vennlige nabolagshelten Spider-Man avslørt, noe som fører ansvaret hans som superhelt i konflikt med hverdagslivet, og setter dem han bryr seg mest om i fare. Når han ber om hjelp fra Doctor Strange til å gjenopprette hemmeligheten, river trolldommen et hull i verden, og slipper løs de mektigste fiendene Spider-Man noen gang har kjempet mot – i noe univers. Peter må overkomme sin største utfordring til nå, noe som ikke bare vil forandre hans egen fremtid, men også fremtiden til multiverset». Bildet er fra Spider-Man 3.

Foto: CPI