Familien til drept bussjåfør sjokkert

Familien til den drepte bussjåføren Audun Bøland i Valdres er sjokkerte over at drapsmannen har fått vandre fritt rundt i Hamar i halvannet år, forteller familiens bistandsadvokat.

Politi og helsepersonell på plass etter drap på buss-sjåfør i Valdres i 2003
Foto: NRK

Familien til buss-sjåføren, som ble knivstukket og drept av en passasjer i februar 2003, var ikke klar over at en drapsdømte kunne bevege seg fritt omkring, sier familiens bistandsadvokat Vigdis Magsitad.

- De er sjokkerte. De beskjedene de har fått, har gått på at han (drapsmannen red.anm)var betryggende tatt vare på og isolert, sier hun.

Hun synes det er leit at familien ikke har fått beskjed om dette via rettssystemet, men får vite det gjennom media.

- Det hadde vært en fordel om de etterlatte, eller jeg som bistandsadvokat, hadde fått vite dette, slik at familien kunne fått stålsatt seg og forberedt seg. Nå rippes ting opp for dem enda en gang, sier hun.

- Truer folks rettsoppfatning

Den 30 år gamle mannen fra Etiopia, som drepte Bøland, ble erklært psykotisk i gjerningsøyeblikket av sakkyndige, og ble dømt til behandling på en institusjon.

I følge Hamar Arbeiderblad har mannen oppholdt seg på Sanderud det siste halvannet året. Der har han fått bevege seg fritt. Han skal ha hatt egen leilighet, kunnet dra på treningssenter, svømmehall og sågar kunnet reise alene til Bergen en helg.

Vigdis Magsitad mener det truer folks rettsoppfatning at en drapsdømt kan vandre fritt på denne måten.

- Dette er et brudd på den tryggheten mennesker har krav på, som mennesker i Hamar har krav på. Det er også en krenkelse av Audun Bølands etterlatte, sier hun.

Slo alarm

Torsdag slo leger ved Sanderud sjukehus full alarm etter en ny vurdering av mannens helsetilstand. De mener  mannen ikke er psykotisk og at han derfor er behandlet på feil grunnlag. Legene karakteriserer også mannen som farlig.

En psykotisk person er i juridisk sammenheng ikke strafferettslig tilregnelig, og kan derfor ikke straffes. 

- Det er interessant hvis dagens sakkyndige mener at mannen aldri har vært psykotisk. Men dersom vi skal gå til nye rettslige skritt, må det skje i samråd med familien, sier Magistad.