En ti meter høy knert

Verdens største Knerten blir nå satt opp på Maihaugen. En skikkelig staut trefigur som ruver ti meter over bakken.

Knerten

En blid og fornøyd Knerten blir til.

Foto: Trude Arnesen

Trefiguren kommer opp i forbindelse med at det snart er premiere på filmen som bygger på Anne-Cath Westlys bøker om Lillebror og Knerten. Den er laget etter modell av den Knerten som er animert i filmen.

Passer godt inn

Prosjektet er et samarbeid mellom Maihaugen og produksjonselskapet bak filmen, Paradox. Trude Arnesen er markedssjef og godt fornøyd med prosjektet.

- Dette er fantastisk flott. Håndverkerene har holdt på en ukes tid og det er utrolig gøy og se hvor mye han ligner Knerten fra filmen. Dessuten passer han godt inn på Maihaugen fordi filmen om Knerten har mye kunnskap om 1960-tallet. Det passer jo godt inn her, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Knerten

Han ser uskyldig og liten ut. Men, Knerten er en ti meter høy kar. Nå blir han satt opp på Maihaugen og skal avdukes på Barnas sommerdag 30. august.

Foto: Trude Arnesen

Vokser ikke på trær

30. august er Barnas sommerdag på Maihaugen og det finnes vel ingen bedre anledning til å avduke Knerten.

- Ungene kommer til å kjenne han igjen med en gang, men litt ulik blir han jo fra filmen. Knerten vokser tross alt ikke på trær, sier Arnesen.

Verden gjennom glassbunner

Knerten skal stå på en trestamme ved Valbjørgseter på vei inn i skogen. Armer har han fått, i tillegg til noen uvanlige øyne.

- Øynene har vi laga av glassbunner. Faktisk rødvinsflasker, så her er det skikkelige varer, sier en fornøyd og sliten museumshåndverker, Erik Bogfjelldal.

Til sammen har tre håndverkere jobbet med å forme Knerten. Hode og hals er 45 cm i diameter, akkurat som furustammen som skal bli kropp.

- Det er helt fenomenalt å se hvordan de klarer å få fram uttrykket i Knerten, sier Arnesen.

Stor kar

Men, det er ikke helt ufarlig å la Knerten stå ute til alle døgnets tider. Det er med livet som innsats.

- Vi må feste ei plate på toppen av hode til Knerten. Dersom det kommer vann inn der så dør han, sier markedssjef Trude Arnesen.

Med sine ti meter over bakken kan det bli vanskelig å holde Knerten i hånda, dersom ikke verdens største lillebror også kommer da.

- Ja det hadde vært noe. Det håper jeg, sier Arnesen.