Hopp til innhold

Gjenbruk er trendy

Bruk og kast-mentaliteten er kanskje på veg til å snu. Bruktbutikkene øker omsetningen sin, for det er trendy med gjenbruk.

Bruktbutikker øker omsetningen

STØRRE INTERESSE: Bjørn Rosen ved Bruktbua i Elverum sier de opplever stadig større interesse for brukte ting blant folk.

Foto: Anne Kari løberg / NRK

Klart det kastes for mye. Jeg har jo sett hva som ligger på søppelfyllingene. Folk skal jo ikke bare fornye garderoben hele tiden, garderobeskapet skal også skiftes ut hyppig, sier Bjørn Rosen.

Han har måttet utvide lokalene sine nå, for det strømmer på med ting folk ikke lenger vil bruke sjøl, men tenker at andre kan få bruk for.

Går fort unna

Ved Bruktbua i Elverum har de nå 500 kvadratmeter fylt med brukte møbler, bilder, pyntegjenstander og bruksgjenstander. Mye av det som kommer inn ser knapt ut til å være brukt.

Sånn går det kanskje når vi lever i et land der en del har så mye penger, sier Bjørn Rosen.

Bruktbutuikker øker omsetningen

NESTEN SOM NYTT: Brukte møbler som knapt ser brukt ut blir levert inn til Bruktbua.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

All inntekt fra bruktsalget går til bistandsarbeid i Tanzania og Estland. Han forteller at det er alt av folk som kjøper gjenstandene, men ofte er det innvandrerfamilier som kommer for å møblere lelighetene sine.

Får vi inn noe fint, blir det fort solgt. For vi priser jo lavt, sier han.

20 prosent omsetningsøkning

Nordmenn satte ny rekord i julehandel før jul med fem prosent økning.

Men det er også mange som velger å handle brukte ting. Gjenbrukshallen i Hamar må utvide lokalene sine for å gi mer plass til varene de selger. Den drives av Norsk misjonssamband, og inntektene går til bistandsprosjekter flere steder i verden.

Det er veldig in i tida med gjenbruk og redesign nå. Vi får inn fullt brukbare ting som kan brukes om igjen, sier butikksjef for Gjenbrukshallen Bjørn David Karlsen.

Sy dine egne klær og spar penger

Sy dine egne klær og spar penger

Gjenbrukshallen har hatt en omsetningsøkning på 20 prosent fra i fjor til i år.

Merker ny interesse for brukte klær

Også Namibiabutikken, som Namibiaforeningen i Elverum har drevet siden 1981, merker en økning.

Det har gått oppover de siste 5 åra. Det er et stort marked for brukte ting, sier daglig leder i Namibiaforeningen Olav Osland.

Ny mote av gamle klær

Butikksalget har økt med ti prosent hvert år de siste åra. Butikken har blitt drevet som solidaritetsbutikk på frivillig basis i alle år og inntektene brukes til prosjekter i Namibia.

Flere saker fra Innlandet