Hopp til innhold

Bruker designer for å få drømmehagen

Stadig flere hageeiere bruker hagedesigner for å få en perfekt hage. Selv har de verken tid eller kunnskap til å lage den hagen de ønsker seg.

Frode Slettum

Stadig flere bruker hagedesignere for å få drømmehagen. Frode Slettum har akkurat fått tegninger av hagedesigneren.

Foto: Jorun Vang / NRK

Janne Bang

Hagedesigner Janne Bang

Foto: Jorun Vang / NRK
Hagetegninger

Forslag til Frode Slettum sin hage

Foto: Jorun Vang / NRK

Å lage drømmehagen er ikke bare noe som skjer på TV som lett underholdning.

Det blir mer og mer vanlig at folk hyrer inn hagedesignere for å lage drømmehagen. I et nytt boligfelt på Gjøvik er bortimot alle hager profesjonelt utforma.

Nå har også de sist innflytta fått hjelp til å gjøre om byggetomta til et lekkert hageanlegg.

– Har vi ikke råd så får det bare gå noen år til, det er ikke verre enn det. Men jeg tenker at man skal ikke nedprioritere hagen. Den er på mange måter en forlengelse av huset, sier Frode Slettum.

Han har akkurat fått planen fra hagedesigneren i posten. Slettum og samboeren flyttet inn i nytt hus i november og nå ligger et og et halvt mål bratt byggetomt der og skal forvandles til hage.

– Vi må innse vår begrensning. Late hager, som er det firmaet vi har brukt, bare navnet passer oss perfekt, sier han.

Har suksess

Gartnerutdanna Janne Bang startet hagedesignfirmaet Late Hager for 7 år siden. Det har blitt suksess:

– Det går over all forventning. Vi har stor etterspørsel og det ringer folk hele tida, sier hun.

Hennes hovedfokus er å passe på at folk ikke får mer jobb enn de har ork, tid eller rygg til.

– Jeg prøver å lage en spennende, men lettstelt hage.

Populært

Det norske hageselskap er en landsdekkende organisasjon med 34.000 medlemmer. De får henvendelser om hjelp til hageplanlegging fra folk over hele landet. Så stor er etterspørselen at de nå må få inn flere fagfolk.

– Vi jobber hardt for å utvide det tilbudet vi har for vi opplever en økende interesse og vil knytte oss til flere hageplanleggere i vårt nettverk, sier kommunikasjonssjef Liv Opsahl.

Frode Slettum i Bråstadlia på Gjøvik er storfornøyd med hageplanen han har fått fra hagedesigner Janne Bang. Han kan bare se rundt seg på nabotomtene for å se hvordan det vil bli. Flesteparten av naboene har nemlig også fått hjelp av Late Hager.

– Folk ønsker å bruke spesialkompetanse på ting de innser at de ikke greie på selv, det gjelder i hvert fall meg. Og det er vel ikke så mange av oss som går rundt som gartnere og har det som den store hobbyen, sier han.

Foreløpig er tomta en byggeplass, men om få år håper Frode Slettum at hagen skal bli en blomstrende drøm uten særlig jobb for eieren.

– Ja, også har vi en liste over alle planter som skal kjøpes inn. Det jeg gruer meg mest til er å investere i alle plantene. For det er dyrt har jeg hørt, sier han.

Obama-effekt

En relativt ny hagetrend er at mange vil ha grønnsakshage etter at førstedamen Michelle Obama harvet opp grassplenen utenfor Det hvite hus for å dyrke sin egen mat.

– Veldig mange vil ha nyttehage nå med frukt, grønnsaker og bær, sier Janne Bang.

– Det er en internasjonal trend, det å lære seg litt om hage og dyrkning. Kjøkkenhage er veldig populært, bekrefter også Liv Opsahl.