Hopp til innhold

Brakk nakken - fikk ikke ambulanse

AMK-sentralen mente episoden ikke var dramatisk nok til å få ambulanse.

Video SYKKELULYKKE-150410-HE18-180152-SI_OP.mp4

Åshøgdveien hadde en farlig langsgående sprekk. Reporter Tom Haakenstad.

På søndag var Trond Rønningsveen på sykkeltrening sammen med 25 andre ryttere fra Raufoss og Gjøvik sykkelklubb. Syklistene valgte å kjøre innom Ringsaker, men da de nådde Åshøgdveien sa det stopp for fire av dem.

Trond Rønningsveen

Trond Rønningsveen fikk ikke ambulanse etter å ha fallt på sykkel og brukket nakken.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Første rytter oppdaget en stor sprekk i veien og prøvde å varsle de andre om faren. Dessverre reagerte Trond Rønningsveen, som lå som nummer to i feltet, for sent.

Framhjulet kilte seg fast i den langsgående sprekken og det ble bråstopp for han og tre andre ryttere. Farten var på 30 til 40 kilometer i timen, og 39-åringen ble slengt ned i asfalten med ansiktet først. Det var kun Biri-mannen som ble skadet.

- Blodet rant og jeg hadde store smerter i nakken, sier Rønningsveen til Ringsaker Blad.

AMK-sentralen ba de stoppe en bil

En medsyklist ringte umiddelbart 113, men AMK-sentralen på Gjøvik nektet å sende ambulanse. Grunnen var at Rønningsveen fortsatt var ved bevissthet.

Sykelistene reagerte med vanntro da AMK-sentralen ba de heller stoppe en bil.

Det ble først stoppet en bil, men det viste seg at bilen ikke hadde plass til å ta med den hardt skadde syklisten. Føreren hadde derimot førstehjelpsutstyr, slik at de kunne bandasjere Rønningsveen som lå og blødde på bakken.

Brudd i nakken

Etter 15 minutter kom 39-åringens samboer med bil, og fikk fraktet han til legevakten på Hamar. Der fikk han umiddelbart påført nakkekrage og ble sendt videre til Elverum sykehus.

Det viste seg at Biri-mannen hadde fått brudd i fjerde nakkevirvel, han hadde brukket tre tenner og fått et stort kutt i leppa.

På sykehuset på Elverum ble det sagt at Rønninsveen hadde vært svært heldig. En slik skade kunne raskt ført til lammelser. Biri-mannen sydde 14 sting i leppa og måtte på grunn av nakkebruddet tilbringe tre netter på sykehuset.

- Trodde det ikke var så alvorlig

- AMK-sentralen oppfattet ikke hendelsen som dramatisk, men det viser seg i ettertid at skaden var alvorlig nok, sier Geir Kristoffersen som er divisjonsdirektør prehospitale tjenester Sykehuset Innlandet. Saken burde derfor vært håndtert bedre.

- Vi vil gå gjennom denne saken nøye, for å ta lærdom av det, sier Kristoffersen.