Juleribbe billigere enn hundemat, og påskelam billigere enn grillpølser. Det får Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, til å reagere.
– Det er liten respekt for matvareproduksjonen og en total mangel på forståelse. Matkrisa har ennå ikke nådd Norge. Når du kan bruke ribbe til hundemat, så er det mangel på respekt overfor dem som produserer maten. På den andre siden ser vi dem som blir milliardærer på å selge såkalt billig mat, sier hun.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– Forkastelig
Furuberg mener mathandlende nordmenn er direkte lettlurte. Hun betegner påskelammet som ren «lokkemat»,
– Kundene lokkes inn i butikken med billig lammelår. Men sannheten er antageligvis at andre varer får skrudd prisen opp i de samme butikkene.
Hun mener det er «helt forkastelig» med kampanjekjøtt til fjottpriser i høytider.
– Det går ut over både matprodusenten og kunden.
Furuberg mener, i rak motsetning til enkelte nordmenn, at matprisene i landet er for lave.
– Matpriser i Norge er altfor lave. Vi bruker bare 10 prosent av lønna vår på mat, noe som gjør oss til blant de billigste i verden på mat. Sluttresultatet er at det nesten ikke er bønder igjen i Norge.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– Feil sammenligning
Hun mener kritikerne av de norske utsalgsprisene på kjøtt ikke sammenligner relativt.
– Prisen på kjøtt må sammenlignes med lønnsnivået. Det blir totalt feil å sammenligne med prisene i utviklingsland eller europeiske land med et langt lavere lønnsnivå, sier Furuberg.