Blir refsa etter å ha gitt barn skylden for overgrep

Etter at de antydet at barn som er blitt utsatt for overgrep skal ha manipulert barnevernet, får administrasjonen i Gjøvik knallhard kritikk.

Gjøvik tingrett

OVERGREPSDØMT: Mannen i 40-årene er flere ganger dømt i Gjøvik tingrett for grove seksuelle overgrep mot mindreårige.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere politikere i Gjøvik mener administrasjonen har gitt inntrykk av at det var barna som hadde manipulert barnevernet til å gi faren samværstillatelse med barna.

Bakgrunnen for saken er at etter at moren til de to barna døde og far var anmeldt for overgrep for andre gang , fikk han likevel samvær med barna uten tilsyn. Det ene barnet ble da utsatt for nye overgrep.

Det var under en presentasjon av barnevernssaken i formannskapet i går at administrasjonen la skylda på barna. Det var Oppland Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Saken ble presentert på en svært uheldig måte, sier Venstres Christine Guldahl Madsen.

Vil ikke formelt beklage

Rådmann Magnus Mathisen sier at han har merket seg politikernes kritikk, men vil ikke komme med en formell beklagelse. Det liker ikke Guldahl Madsen.

– Vi tok opp med rådmannen hvordan vi så på saken. Vi hadde forventa at administrasjonen skulle ta selvkritikk på dette, sier hun.

Når jeg nå får høre at han ikke vil beklage dette, blir saken enda alvorligere.

Hun mener at også det skriftlige materialet som ble fremlagt under formannskapet var mangelfullt. Også varaordfører i Gjøvik, Torvild Sveen (Sp), mener det hele bar preg av at administrasjonen skulle motbevise kommunens ansvar.

– Etter min oppfatning har Gjøvik kommune hatt en kritikkverdig håndtering av denne saken. Jeg ønsker at kommunen skal ta sin del av ansvaret ved å gi oppreising til de to barna, sier Sveen.

Han legger til at han på det sterkeste vil beklage overfor barna som har vært utsatt for denne barnevernssaken.

– Et ubehagelig møte

Svein Håvar Korshavn fra Høyre sier til NRK at møtet i går var krevende.

– Det var svært krevende og ubehagelig på møtet i går, jeg lurte på om jeg skulle gå eller ikke, sier Korshavn.

Svein Håvar Korshavn

VURDERTE Å GÅ: Svein Håvar Korshavn (H) synes møtet i går var svært ubehagelig.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Han mener saksbehandleren har misforstått sin rolle.

– Saksbehandleren har her oppført seg som en slags forsvarsadvokat for kommunen, og misforstått sin egen rolle, her må det gjøres noe med rolleforståelsen.

Kommunal Rapport: «Gjemmer seg bak formaliteter»

I dag publiserte også Kommunal Rapport en kommentar med svært hard kritikk av kommunens håndtering av saken.

«Hvorfor har det tatt Gjøvik kommune to år å ta stilling til dette ansvaret i en svært alvorlig overgrepssak, der en serieovergriper fikk ha samvær uten tilsyn med sine to barn?» spør Lisa Rypeng i en kommentartikkel.

Omstridte formuleringer

Det var forvaltningsrådgiver Bjørnar Lilleby som hadde den omstridte presentasjonen i går. Han har tidligere kommet med uttalelser i den samme saken, som har vakt oppsikt.

I 2014 uttalte han at "barnas helsetilstand er nok mer preget av fars overgrep enn av Gjøvik kommunes unnlatelse".

Kommunestyret tar stilling i kveld

Kommunestyret i Gjøvik skal i kveld ta stilling til om de vil bekrefte vedtaket som ble gjort i formannsskapet i går. Der ble det vedtatt at kommunen skulle ta stilling til eventuell oppreisning etter at erstatningssaken er avgjort.

Innstillingen fra rådmannen var at politikerne skulle si nei til oppreisning, men dette ble altså avvist.