Blir ikke ungdomssfengsel i Hedmark

Det blir ikke noe ungdomsfengsel i HEdmark. Både Kongsvinger og Folldal var med i kampen, men fengselet legges til Eidsvoll.

Fengsel

EGET FENGSEL: Ungdom bør ikke sone sammen med eldre fanger i vanlige fengsler. Derfor etableres det nå egne fengsler for ungdom.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Dette er jo beklagelig, men jeg fryktet at det var denne veien det gikk ettersom det ble lansert et femte alternativ. Jeg tror Folldal røyk ut som følge av for lang avstand til Oslo, sier en skuffet Folldal-ordfører, Egil Eide (SP).

Et ungdomsfengsel for Vestlandet ble etablert i Bergen for flere år siden, men på den andre siden av fjellene har det tatt tid. For tre år siden gikk Statsbygg ut med en oppfordring til kommuner på Østlandet om bygg eller tomter som kan egne seg til ungdomsfengsel.

– For Folldal hadde dette betydd veldig mye, så det er synd at det ikke er vilje til å legge prosjekter og arbeidsplasser til distriktene, mener Eide.

Legges til Eidsvoll

For det er altså Eidsvoll som får ungdomsfengselet. Til tross for at de ikke var blant de 36 kommunene som i utgangspunktet viste interesse. Etter flere runder, var det Kongsvinger, Folldal, Rollag og Halden som lå igjen som som alternativer.

Øystein Østgård, ordfører i Kongsvinger

SKUFFET: Øystein Østgård skulle gjerne sett at ungdomsfengselet havnet i Kongsvinger.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen

Fengselet vil ha plass til fem ungdomskriminelle og skal stå klart i løpet av neste år. Målet er at ungdom under 18 år skal slippe å sone i vanlige fengsler.

– Det er veldig viktig at vi får slike plasser og jeg tror at vi på denne måten vil drive god kriminalomsorg, sier stortingsrepresntant Kari Kjønaas Kjos fra Fremskrittspartiet til NRK.

– Kan ikke få alt en ønsker seg

– Det er synd at det ikke havner her, for dette har vi jobbet mye med, sier ordfører i Kongsvinger, Øystein Østgård (H).

Han sier kommunen, som fra før både har Norges eneste utlendingfengsel og 117 ordinære soningsplasser, gjorde en stor innsats for å få ungdomsfengselet også.

– Men en kan ikke alltid får det man ønsker seg og slik gikk det altså denne gangen, sier han.