- Nært et mirakel

Ann Karin Matberg slet lenge med ME, men etter behandlingsopphold i Øyer og London er hun nå helt frisk.

Fysioteraput Vivi Børresen og pasient Ann Karin Matberg lager smykker

Fysioteraput Vivi Børresen og pasient Ann Karin Matberg.

Foto: Lene Markeng / NRK


For Ann Karin Matberg fra Hitra i Sør-Trøndelag startet det hele 2. juledag i 2005.

Hun ble forkjøla, og etter hvert utviklet det seg til en bihulebettenelse. Etter fire måneder klarte hun ikke å gå på jobb.

Legen hennes trodde hun slet med utbrenthet og sendte Matberg til Sølvskottberget rehabiliteringssenter i Øyer.

- Det var helt absurd egentlig. Jeg var hellig overbevist om at noe var fysisk galt, for psyken min var det aldri noe problem ved, sier Matberg.

- Fra å være veldig aktiv var det nå såvidt jeg klarte å sitte i en rullestol.

Det skulle vise seg at Matberg slet med ME eller kronisk utmattelsessyndrom.

Video nsps_upload_2009_2_25_19_11_3_536.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.


SE TV-sak: - Endelig ble jeg tatt på alvor

Gode erfaringer med ME-pasienter

I Øyer fikk trønderen kognitiv atferdsterapi og gradert fysisk trening. Det vil si at hun omstrukturerte tankegangen og forandret tankemåten, i tillegg slappet hun av og følte på forskjellige steder på kroppen.

- Jeg merka at det hadde stor påvirkning på meg. Etter en time var jeg helt utslitt, jeg klarte ikke å reise meg. Jeg ble sittende på gulvet og gråte, og skjønte ingenting, sier hun.

Mange er skeptiske til alternative behandlingsmetoder, men fysioterapaut Vivi Børresen ved Sølvskottberget i Øyer sier de har veldig gode erfaringer med blant anna ME-pasienter på det opplegget de kjører.

- Det er ingen fasitsvar på noen behandling når det gjelder denne pasientgruppa, men dette er en like bra vei å gå, sier Børresen.

Dro videre til London

Behandlingen hos Sølvskottberget hjalp Ann Karin Matberg i lang tid, men til slutt måtte hun prøve noe annet, og dro til London på lynkurs.

Dette kurset inneholdt også mentale tanketeknikker, og etter bare noen få timer øvelse hjemme i sin egen seng var resultatene overraskende.

- Om kvelden tok jeg med meg kjæresten min ut og gikk på plommeslang i min egen hage. Det å kunne gå selv ned i sin egen hage var stort, det var helt utrolig å være i stand til det.

Men behandlingsmåten fra London er ennå ikke godkjent i Norge, men en blanding av hjelp fra Sølvskottberget rehabliteringssenter og lynkurset i London gjorde nytten.

- I dag er jeg helt frisk. Jeg har akkurat vært på Maldivene og dykka 30 dykk, smiler Matberg.

Flere saker fra Innlandet