Hopp til innhold

Betaler kollekten med SMS

Kirka i Elverum ville gjerne ha inn mer penger i kollekt. Så nå kan menigheten betale kollekt med mobiltelefonen. Det fungerer helt utmerket.

Anja Terjesen

Anja Terjesen ved kirkekontoret i Elverum håper de får inn mer kollekt nå.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kirkegjengere er ikke annerledes enn folk flest. De betaler mer med kort og har sjelden kontanter i lommeboka.

Og hva så? Jo, kollektbøssa i kirka i Elverum mer og mer skrinn. Noe måtte gjøres.

– Vi vil rett og slett at det skal være enkelt å gi penger til menigheten, sier Anja Terjesen ved Kirkekontoret i Elverum.

Har alltid med mobilen

Så nå har de, som den første kirka i Hedmark og Oppland, innført en ordning med kollekt via SMS.

– For det er ikke bare kortet vi alltid har med oss nå om dagen. Vi har også mobiltelefon. Det er den vi ønsker at folk skal bruke. Vi ønsker at de skal sende en SMS med et kodeord, og gi penger til oss, sier Terjesen.

Nå står det oppslag i kirka om at du kan betale kollekt med mobilen og hvordan du kan gjøre det. Det står også i programmet til gudstjenesten.

Godt mottatt

Ordningen i Elverum kirke ble innført like før jul, men ser allerede ut til å bli godt mottatt. Reaksjonene fra menigheten har bare vært positive hittil.

– Vi har allerede hørt folk si; Så flott at dere har denne muligheten, for jeg glemte kontanter da jeg var på gudstjeneste sist.

Anja Terjesen tror folk synes det er enkelt og greit - og det fungerer.

Gi kollekt via SMS
Foto: Linda Vespestad / NRK

– Vi håper at dette vil være positivt og gi en del mer penger inn i kollekt enn det vi har fått før, sier hun.

Ikke kortterminal i kirka

Elverum kirke vurderte flere mulige løsninger for å få inn mer penger, blant annet kortautomat, siden de aller fleste betaler det meste med kort nå til dags. Men den ideen ble fokastet.

– Det er mange mennesker på gudstjenestene i Elveurm kirke og vi så for oss en kjempekjø ved kortterminalen på vei ut, så vi syntes ikke det var løsningen for oss, sier Terjesen.

– Enkelt å gi penger

Ordningen med å betale kollekt via SMS er trolig innført også andre steder i Norge, men i Hedmark og Oppland er Elverum kirke først ute.

– Jeg vil tro at dette kan være fint for andre menigheter også. Vi gjør det jo rett og slett for at det skal være enkelt å gi penger til vår menighet og til det arbeidet vi driver, sier Anja Terjesen.

Flere saker fra Innlandet

Lokalpolitiker Fridtjof Bjerke i Øyer Frp

Vart kasta ut av partiet etter pride­utsegn: – Uakseptabelt