Bambus-råa knakk!

Mannskapet ombord på Tangaroa fikk seg en støkk da seilet på flåten plutselig knakk!

Tangaroa

Torgeirs blogg:

Da jeg kom ut av hytta for å ta et morgenbad, sleit Bjarne og Øyvin med kursen. Seilet flagret vilt på framdekket, og vi bakket mot øst. Jeg ble beordra med i jibbinga og skulle dra seilet bakover på babord side da råa knakk med et langsomt brak.

- Var det jeg som gjorde det? spurte jeg Bjarne. Kapteinen så opp på råa, dro på det og sa til min lettelse at nei, - jeg så at den var litt bøyd i dag tidlig. Lyden av bambus som knuses fikk Anders ut av hytta med filmkamera. Minuttet senere var Olav våken, og ute på dekk. - Hva skjer?

Aldri så galt. Bjarne tok det hele med ro. Vi fant fram reservebambus og forsterket den nye råa med hardved fra Ecuador. Mens Bjarne surra råa gjorde Olav unna et halvtimes dykk under flåten. Anders filmet med Olavs dykk med kamera festet til en spesiallaget bambusrigg som han senket ned fra siden. Noen timer senere var seilet oppe og kursen igjen satt mot vest.

Tangaroa
Foto: Tangaroa

Mens Bjarne fikset riggen dykket Olav under flåten for å sjekke senkekjølene. Han oppdaget at tre av de av forre guarabordene var knekket. Tverrvinden på 4 knop har gjort at belastningen er blitt for stor for den knallharde moral-veden. Gutta har med reserve, men dagen har tæret godt på beholdningen. Så langt har seilasen vært en rein ferietur på flatt hav i svak vind, og det som har skjedd har helt sikkert satt en støkk i gutta. De må holde et godt øye med rigg og senkekjøler, og være kjappe til å reve seil dersom vinden øker på.

Kort rapport fra flåten 6/5:

“Her er alt bare bra etter et mindre uhell med knekt rå (tverrbom). Vi hadde ekstra bambus og reparerte hele dagen i går. Humøret er på topp likevel og vi seiler for fullt. 3 knop akkurat nå og vi fisker etter vår første fiskemiddag, men den bara ler av oss...”