Anker varetektsfengsling til Høyesterett

Mannen som ble pågrepet under en politiaksjon i Hamar 10. desember og varetektsfengslet i fire uker anker fengslingen videre til Høyesterett. Det bekrefter hans forsvarer Johnny Christian Schill.

Johnny Christian Schill

Mannens forsvarer Johnny Christian Schill sier at hans klient nekter straffskyld.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Den 13. desember ble han varetektsfengslet i fire uker i Hedmarken tingrett, men mannen anket avgjørelsen til lagmannsretten. I går avviste Eidsivating lagmannsrett anken.

– Misfornøyd med kjennelsen

– Han er ikke fornøyd med kjennelsen, og ønsker å bli løslatt. Han forstår fortsatt ikke grunnlaget for hvorfor han ble fengslet, og anket dermed videre til Høyesterett, sier hans forsvarer Johnny Christian Schill til NRK.

Mannen ble pågrepet i en væpnet politiaksjon den 10. desember. Han ble pågrepet i forbindelse med en straffesak om trusler. Oslo-politiets bombegruppe ble tilkalt, og undersøkte leiligheten til mannen etter at han ble pågrepet.

– Angrep med etsende væske

Onsdag skrev Hamar Arbeiderblad at mannen skal ha angrepet politiet med etsende væske via en fjernstyrt sprøyte montert ved inngangsdøra. Dette skal ha skjedd da to politimenn forsøkte å pågripe mannen. De skal ikke ha blitt alvorlig skadet.

Det var etter denne hendelsen at politiet gikk til væpnet aksjon og pågrep mannen etter et par timer.

Mannen er siktet for brudd på flere straffeloven, deriblant trusler mot offentlig tjenestemann, og trusler og vold mot en kvinne, skriver Hamar Arbeiderblad.

Ifølge hans forsvarer Schill nekter mannen straffskyld for alle punktene i siktelsen.

Hamar-mannen sier han ikke forstod at det var politiet som kom. Han har forklart i retten at han han ble utsatt for et ulovlig angrep, og mener han handlet i nødverge.

– Viste at det var politiet

I kjennelsen fra Eidsivating lagmannsrett står det at «De faktiske omstendigheter og bevismaterialet i saken gir ikke holdepunkter for at siktede kan ha trodd at han var utsatt for et ulovlig angrep, og at han handlet i nødverge.»

Retten viser til flere dokumenter og mener det er mest sannsynlig at siktede var klar over at det var politiet som ville inn i leiligheten, og at han motsatte seg lovlig pågripelse.

– Fare for bevisforspillelse

Lagmannsretten mener det er fare for bevisforspillelse i saken blant annet ved at han er siktet for å ha kommet med konkrete trusler mot andre vitner.

«Det gjenstår fortsatt etterforskning, herunder avhør av vitner, og siktedes mulighet til å forspille bevis er derfor reel», står det i kjennelsen. Dermed valgte lagmannsretten å avvise mannens anke, og opprettholder varetektsfengslingen.