«Politivirus» gir deg falske bøter

Et datavirus som misbruker politiets logo lurer folk til å betale en bot på 1000 kroner som straff for å ha brutt Åndsverkloven og spredd ulovlig materiale på internett.

politivirus

Et virus som misbruker politiets logo lurer folk til å betale bøter for å unngå å bli straffeforfulgt for å ha gjort noe ulovlig på nettet.

Foto: Politiet

– Politiet vil aldri henvende til publikum på denne måten. Det her er juks og bedrag, ikke betal, understreker Jørgen Berg, operasjonsleder i Gudbrandsdal politidistrikt.

Han sier politiet daglig får henvendelser fra folk som er fortvilet etter å ha blitt lurt av «politiviruset» som sprer seg i Norge. Søndag meldte politiet ifra på Twitter om at folk måtte være obs på dataviruset.

Lurer med falske bøter

«Obs! Pc-en din er blokkert på grunn av minst én av følgende grunner» står det på et vindu som plutselig popper opp på skjermen til PC-brukere som har fått maskinen infisert av et virus.

Viruset, som har navnet Urausy, har politiets logo, og videre i den falske beskjed fra politiet står det at du har vært inne på en ulovlig nettside, distribuert ulovlig pornografi eller brutt åndsverkloven, og at du har blitt bøtelagt med kroner 1000. Denne boten må betales for at politiet skal «låse opp» PC-en din igjen.

Boten må betales de første 72 timene etter overtredelsen, hvis ikke vil det bli opprettet en straffesak mot deg. Denne kan betales via Ukash/PaySafeCard.

Operasjonsleder Jørgen Berg sier «politiviruset» er noe som har kommet de siste månedene og som spres hurtig. Mange går på limpinnen og betaler for å «slippe at politiet oppretter straffesak»

–Internasjonalt problem

Hvis et vindu popper opp på skjermen din med beskjed om at politiet har blokkert datamaskinen din, har den allerede blitt infisert av viruset.

– Får du opp dette vinduet må du ta kontakt med leverandøren av antivirusprogrammet ditt, hvis du har, oppfordrer Berg.

Viruset spres ikke bare i Norge, men tilpasser seg offerets språk og land. Et lignende virus rammet Nederland ganske hardt i fjor høst.

Berg oppfordrer alle til å oppdatere antivirusprogramvaren sin jevnlig for å unngå å få det på maskinen.

– Vi ser at de som ikke har antivirusprogram, eller som ikke har oppdatert programvaren, er mer utsatt enn andre. «Politiviruset»

Politivirus

«Politiviruset» sier politiet har blokkert datamaskinen din for overtredelse av en eller flere lover.

Foto: Politiet