Hopp til innhold

"Fjesboka for fødestogo"

Facebook samler valdrisene rundt fødestua på Fagernes.

Nyfødt baby
Foto: Colourbox

Facebookkamp

Facebookside for fødestogo i Valdres

Drøyt 1200 personer har til nå meldt seg inn i Facebook-gruppen mot nedlegging av Valdres fødestogo. Fødetilbudet er foreslått lagt ned fordi Sykehuset Innlandet skal spare penger.

Men valdrisene har ikke tenkt å gi opp kampen om den snart 50 år gamle institusjonen så lett. Aina Renate Jordet har startet en Facebook-gruppe mot nedleggingen. Til nå er det 1100 medlemmer.

- Det er flott å se det store engasjementet, sier Aina Renate.

- Fødestogo er viktig for folket her. Det er laaaaangt til Lillehammer og Gjøvik for en som skal føde. En fødsel i en ambulanse gir ikke helt den roen som trengs, sier Aina Renate.

- Det var luksus!

Aina Renate fødte selv på sykehus men hadde barseltiden på fødetogo i Fagernes.

- Det var en fantastisk opplevelse. Jeg kjente meg ivaretatt og kunne bli så lenge jeg trengte. Det var luksus! Hvis de rundt 40 som føder her i året i Valdres må til sykehusene tror jeg at de må hjem så fort som mulig, sier Aina Renate.

Kritikken mot fødestogo går på økonomi, men også på at jordmødrene ikke får øvd seg nok på fødsler.

- Jordmødrene hospiterer regelmessig på sykehusene og de er veldig proffe. Vi vil heller ha fødestogo her enn fødsler i ambulanse og kort tid på barselsavdelingen på sykehuset, sier Aina Renate.

Fakkeltog

På lørdag samles valdrisene i et fakkeltog for fødestogo. Toget starter kl 14.00 fra Rådhuset i Fagernes.

Venstrepolitiker i fylkesutvalget og ordfører i Vestre Slidre Eivind Brenna mener det er en svært dårlig ide å legge ned fødestua for å spare penger

- Vi trenger støtte fra hele Oppland. Vi kan ikke tolerere en nedleggelse. Det er helt uaktuelt i en situasjon hvor man har tenkt å desentralisere helsetilbudet i Norge, sier Brenna.

Nå sendes et bev til fylkeskommunen om saken.

Et enstemmig Fylkesutvalg støtter oppropet fra ordføreren i Øystre Slidre om å ikke legge ned Valdres fødestogo.