Hopp til innhold

– Vil være en verdenssensasjon

Jens Brun-Pedersen i Humanetisk Forbund tror ikke de mystiske hendelsene i barnehagen i Lalm er fullt så mystiske.

Video Spøker det i barnehagen?

Jens Brun-Pedersen

Jens Brun-Pedersen, pressetalsmann i Humanetisk Forbund.

Foto: Humanetisk Forbund

Fredag ble det kjent at Vågå kommune hadde orientert foreldrene og hentet inn prosten i til hjelp etter en rekke mystiske hendelser i den kombinerte barnehagen og skole i Lalm.

Ifølge de ansatte flyger gjenstander gjennom lufta og dører smeller igjen uten at de er i stand til å forklare hvorfor. Man mener også at dette har sluttet midlertidig å skje etter at kirkens mann har lest en spesiell liturgi i bygget.

Tror på forklaring

I Humanetisk Forbund er de som kjent skeptisk til både tro og overtro. Og pressetalsmann Jens Brun-Pedersen er også overbevist om at hendelsene i Lalm lar seg forklare på en naturlig og vitenskaplig måte.

– Hvis historien medfører sannhet og ikke kan forklares vitenskaplig eller på annen måte så er dette en verdenssensasjon. Jeg tror nok at det finnes en forklaring på dette, sier han.

Brun-Pedersen har selv ingen god forklaring på opplevelsene til de ansatte på oppvekstsenteret i Lalm, men tror en nærmere undersøkelse vil drepe elementet av mystikk.

– Man leser jo stadig vekk om slike fenomener verden rundt. Det er mye som kalles mirakler og mystikk, men ved nærmere undersøkelser faller jo de fleste historiene som korthus, sier han.

– En form for overtro

Paul Skuland

Prost Paul Skuland ble kalt inn for å få ro i Lalm oppvekstsenter.

Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

Biskop Solveig Fiske i Hamar Bispedømme synes det er uproblematisk at kirken har involvert seg i saken. Og liturgien som er blitt lest i lokalene for å skape ro er også skrevet av en biskop, Per Oskar Kjølaas i Nord-Hålogaland bispedømme.

Brun-Pedersen er ikke veldig overrasket over at kirken involverer seg i noe som kan oppfattes som overtro.

– Det er jo noen av oss som ser på religioner som en form for overtro, og i den konteksten er ikke dette så underlig. Men jeg vil tro at flere innen den norske kirke i likhet med meg vi synes at det er litt underlig at man gjør dette, sier han.

Flere saker fra Innlandet