Hopp til innhold

Kirken støtter husvelsignelse

Prosten ble hentet inn da merkelige ting begynte å skje i barnehagen i Lalm. Helt uproblematisk, mener biskop Solveig Fiske.

Video Spøker det i barnehagen?

De ansatte ved Lalm oppvekstsenter opplever merkelige ting.

Paul Skuland

Prost Paul Skurland i Nord-Gudbrandsdalen

Foto: Ulf Erik Hansen / NRK
Solveig Fiske

Biskop Solveig Fiske i Hamar Bispedømme.

Foto: Frode Meskau / NRK

I over en måned har de ansatte ved den kombinerte skolen og barnehagen i Lalm i Vågå kommune opplevd merkelige, uforklarlige ting.

Magnetbrikker gjennom lufta

Ting flyr gjennom luften og dører som smeller igjen av seg selv er blant tingene som har skaket de ansatte på oppvekstsenteret.

– Vi har opplevd magnetbrikker som flyr gjennom lufta og smeller inn i veggen. Vi kan sitte rundt et langbord så kommer ting flygende gjennom luften og lander rett foran oss, sier Rune Grindstuen, som er eiendomssjef i Vågå kommune.

Prosten bidrar

De uforklarlige hendelsene har blitt av et slikt omfang at de ansatte har følt det belastende. Derfor ble prost Paul Skuland hentet inn.

Gjennom bønn og en spesiell liturgi mener både prosten og de ansatte at det har blitt roligere i bygget over en periode, før det igjen har begynt å skje merkelige ting.

Og prostens aktivitet skjer helt og fullt med kirkens velsignelse.

– Jeg har full tillit til at prosten har håndtert dette på en god måte. Han ble jo tilkalt på grunn av uro og han har vært der og velsignet bygningene, sier biskop Solveig Fiske i Hamar bispedømme.

Egen liturgi

Biskopen mener kirken har virkemidler for å hjelpe til i tilfeller som i Lalm.

– Kirken kan velsigne både hus og hjem. Det kan skje når folk ber presten komme å velsigne nye hus. Det kan også skje når presten blir tilkalt til hus der folk er plaget av en eller annen grunn. Da kan presten anvende både bønn, skriftlesing og velsignelse, sier Fiske.

Den spesielle liturgien som Skuland benyttet er laget av en annen biskop, Per Oskar Kjølaas i Nord-Hålogaland bispedømme. Biskop Fiske har aldri hørt om noe lignende i Hamar bispedømme før.

Kan ikke forklare

Hun mener det her langt fra er snakk om noen form djevelutdrivelse, men at kirken har virkemidler for å hjelpe folk som ber om det.

– Det høres veldig rart ut og jeg har ingen forklaring på det. Men jeg tenker at det er godt at vi kan bidra til å velsigne hus, sier hun.

Flere saker fra Innlandet