Hopp til innhold

– Vanskelig å redde autografveggen

Autografveggen på Siste Indre i Hamar kan bli svært vanskelig å redde.

Malte over Hjallis & Co

Kopiene av de berømte autografene henger i de nye lokalene til Siste Indre i Strandgata.

Foto: Geir Olav Slaaen / NRK

Hamar Media vil nå engasjere eksperter for å finne ut om autografveggen i de tidligere lokalene til skøytepuben Siste Indre i Hamar, lar seg redde ved restaurering, det vil si ved å få skrapet bort malinga.

Vanskelig å redde

Gårdeieren har fått en foreløpig vurdering av en bygningskyndig person.

- Hans vurdering er at autografene blir vanskelige å redde hvis veggen er overmalt med oljemaling, sier teknisk direktør i Hamar Media, Sven Arne Nielsen.

Hamar Media vil likevel forsøke alt for å redde kulturskatten med over 100 autografer av verdens mest berømte skøyteløpere.

Tidligere leietaker kopierte autografene og malte over veggen med autografene da puben flyttet fra gågata til nye lokaler i Strandgata i høst.

Helle Jordbræk.

Tidligere leietaker malte over autografveggen på 'gamle' Siste Indre.

Foto: Geir Olav Slaaen / NRK

Skøytekongen Hjallis som åpnet puben i gågata før OL i -94 og skrev den første autografen, kaller overmalingen av kulturskatten "kulturvandalisme". Den nederlandske skøytekongen Cees Verkerk kaller det lumpent.

Erstatning

Teknisk direktør Sven Arne Nielsen sier de vil gå videre med saken og se om veggen lar seg gjenskape og hva det eventuelt vil koste.
- Vi vil bruke profesjonelle folk til å vurdere dette, og til å gi oss råd.

- Vil dette kunne føre til et erstatningkrav overfor tidligere leietaker?

- Det vil vi ta stilling til i etterkant når vi ser omfanget av hva dette dreier seg om.

Hamar Media har satt fram krav om at leietaker setter lokalene i den opprinnelige skøytepuben i den stand den var da lokalet ble leid ut. Den 15. desember møtes partene i forliksrådet i Hamar.