Hopp til innhold

– Skjøt fordi han ble dynket i bensin og fryktet for sitt liv

Mannen som ble skutt på i Eidskog i fjor er skuffet over at siktelsen på drapsforsøk er henlagt. Mannen som skjøt er lettet.

Politisperring ved Magnor

ETTERLYST: To menn ble etterlyst etter at politiet fikk melding om at en mann var skutt i låret på Magnor. De ble etter hvert pågrepet.

Foto: Odd Ragnar Lund/NRK

– Han har helt fra første stund forklart at han fryktet for sitt liv, og at han skjøt for å forsvare seg selv, sier mannens forsvarer, advokat Knut-Ole Bakke Hansen fra advokatfirmaet Staff.

Henla

En augustkveld i fjor ble en mann skutt i låret på Magnor i Eidskog.

Mannen som skjøt satt i en bil, og mannen som ble truffet sto utenfor bilen cirka halvannen meter unna. Det ble avfyrt to skudd, der det ene skuddet traff mannen i låret.

Politiet mener hendelsen var et oppgjør i et belastet miljø. De involverte kjente hverandre og var også kjent for politiet fra tidligere.

Mannen som skjøt ble først siktet for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. I november ble siktelsen utvidet til drapsforsøk.

Travbanen, magnor, Eidskog

TRAVBANEN: Skyteepisoden skjedde på parkeringsplassen ved Travbanen på Magnor den 4. august 2015.

Foto: Vera Wold / NRK

I april ble saken sendt til statsadvokatene i Hedmark og Oppland som valgte å henlegge siktelsen som gjaldt drapsforsøket.

– Det skjer på grunn av bevisets stilling. Vi kan ikke utelukke at det kan ha vært nødverge. Det har vært en situasjon i forkant som nok har blitt opplevd som truende, sa statsadvokat Jo Christian Jordet da NRK skrev om saken i begynnelsen av mai.

– Dynket i bensin

Politiadvokat i Kongsvinger, Bjørn Erik Pettersen, hadde innstilt på at det skulle tas ut tiltale på drapsforsøk mot han som skjøt.

– Vi har tatt henleggelsen fra statsadvokaten til etterretning.

Mannen som skjøt har hele tiden sagt det skjedde i selvforsvar. Forsvarer Bakke Hansen sier hans klient ikke hadde andre alternativer enn å skyte.

– Han ble dynket i bensin og opplevde at han var i ferd med å bli påtent rett før skuddet falt.

Klager trolig på henleggelsen

Mannen som ble skutt i låret er veldig skuffet over henleggelsen.

– Han forstår ikke hva han skal ha gjort som skulle gjøre det berettiget med en sånn reaksjon fra den siktede, sier hans bistandsadvokat Jan Kildahl.

Han skal nå gå igjennom alle dokumentene i saken som han fikk fra politiet etter at henleggelsen var et faktum.

– Vi har tre uker på oss til å komme med en eventuell klage på henleggelsen, og det ligger nok an til at vi kommer til å gjøre det.

Siktet

Skyteepisoden avdekket et stort kriminelt miljø i Eidskog og førte til mer enn 100 straffesaker.

Mannen som skjøt er siktet for en rekke alvorlige straffbare handlinger blant annet for å ha hatt en avsagd hagle og vold.

– Det vil bli tatt ut tiltale og rettssaken vil gå i løpet av høsten/vinteren, sier politiadvokat Pettersen.