– Overveldende å få Prøysenprisen

Frida Ånnevik fra Hamar fikk i dag årets Prøysenpris. Prisen ble i kveld delt ut i det nye Prøysenhuset i Ringsaker.

Created by InfoDispatcher

– Det er litt overveldende å få denne prisen, selv om jeg har visst om det en stund, sier Frida Ånnevik etter at hun søndag kveld fikk tildelt Prøysenprisen av Geirr Lystrup. Lystrup som selv fikk prisen i 1987.

I begrunnelsen fra juryen heter det at Ånnevik de seneste årene har stått fram som en av Norges aller beste og sterkeste stemmer. Hun er låtskriver og artist, hun skriver på norsk og skaper en forbindelse mellom ord og toner som oppleves både nyskapende og naturlig.

Fører arven etter Prøysen videre

Juryen legger vekt på at Frida Ånnevik evner å føre arven etter Alf Prøysen videre. Hun har i mange sammenhenger framhevet Alf Prøysen som en av sine forbilder. Gjennom jubileumsåret for Prøysens hundreårsdag var hun en utøverne og markerte seg med spennende tolkninger og modig uttrykk.

– Det har vært et morsom og utfordrende år. Jeg må takke for at jeg har fått mulighet for å gjøre så mye forskjellige rundt Prøysenjubileumet. Prøysenhuset trodde på at de ville ha et bestillingsverk, og jeg har gjort prosjekter i Ringsaker kommune som har vært kjempespennende, sier prisvinneren.

Ånnevik skriver tekst og musikk sjøl og sier hun alltid skriver teksten før musikken, fordi hun er opptatt av å fortelle historier. Hun er inspirert av så ulike musikalske forbilder som Alf Prøysen, Håkan Hellstrøm og Joni Mitchell.

Created by InfoDispatcher

Geirr Lystrup delte ut Prøysenprisen 2015 til Frida Ånnevik søndag kveld.

– Flott at de som skriver artig også kan vinne

Under kveldens utdeling fikk også Terje Nilsen fra Bodø Prøysens ærespris, mens barnebokforfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Per Dybvig fikk Teskjekjerringprisen.

Rørvik og Dybvig har gitt ut bøkene om Reven og grisungene. De var overrasket og svært fornøyd med å få prisen.

– Prøysenprisen er en pris i Alf Prøysens navn og det er vanvittig flott å få denn prisen. Teskjekjerringa er jo litt i samme ånden som det vi lager, som hjelper de små og ordner opp litt, sier de to etter prisutdelinger.

De synes det er stats at folkelige bøker som de lager også kan få en pris.

– Det er fint at det ikke bare er de som er depressive eller uforståelige som får pris, men at de som er litt artige også kan vinne, sier Bjørn F. Rørvik og ler.

Visesangeren Terje Nilsen fra Bodø var ikke til stede under utdelingen, men var med på telefon under utdelingen. Han takket for prisen og synes det var overveldene og stats å motta den.

Prøysenprisvinnere

Tre av kveldens Prøysenprisvinnere; Frida Ånnevik, Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig. Terje Nilsen var ikke til stede under utdelingen.

Foto: Torunn Myhre / NRK