Hopp til innhold

– Jeg har mareritt om hoggorm

I år er det mer hoggorm enn det har vært på mange år. Det kan være alvorlig for allergikere slik som Solvår Brustad Lilleeng fra Folldal. Denne uka ble hun bitt to ganger og måtte kjøres til sjukehus i ambulanse.

Solvår Brustad Lilleeng

Solvår Brustad Lilleeng havna på sjukehus etter hoggormbitt i beinet denne uka.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Tirsdag kveld denne uka skjedde det. Solvår Brustad Lilleeng var på tur med ungene sine i Gløtvola i Engerdal.

Hoggormbitt

HOGGORMBITTET: Solvår viser hvor hun ble bitt av hoggorm.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Jeg gikk på en sti og tok litt bilder av ungene. Plutselig syntes jeg beina mine ble så rare. De hadde begynt å hovne opp og da så jeg de to klassiske små prikkene ved siden av hverandre, forteller Solvår.

Etter kort tid fikk hun en reaksjon.

– Det ble ekkelt i foten, og det svidde. Så fikk jeg utslett nedover halsen. Heldigvis fikk jeg ikke pusteproblemer, forteller Solvår.

Etter femten mil i ambulanse kom Solvår på intensivavdelinga ved sjukehuset i Elverum. Fra sjukesenga innrømmer hun at hun ble redd.

– Det er skremmende når en blir sendt i ambulanse. Da skjønner en at det kan være alvorlig.

Mange overlevde vinteren

– Det er ingen som aktivt går rundt og teler hoggorm, så det er vanskelig å anslå fra år til år akkurat hvor stor bestanden er, sier Dag Dolmen.

Han er hoggormekspert ved NTNU i Trondheim og mener den milde og snørike vinteren har ført til at det har overlevd flere hoggormer fra i fjor.

– Siden det er mye smågnagere i år kan føre til at det blir enda mer hoggorm neste år, sier han.

Må ta det alvorlig

Overlege Hans Iver Børresen ved Sykehuset Innlandet ber folk som er blitt bitt av hoggorm om å ta det alvorlig.

– For de som har allergi og utvikler kraftig allergisk reaksjon, så kan det være ganske farlig. De bør umiddelbart komme seg til lege eller sjukehus, sier Børresen.

Overlege Hans Iver Børresen

ADVARER: Overlege Hans Iver Børresen ved Sykehuset Innlandet ber folk som er allergiske mot hoggorm om å ta det alvorlig om de blir bitt.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Han sier sjukehuset nå på sommeren får inn flere tilfeller av folk som er blitt bitt av hoggorm.


Solvor viser hvor hun ble bitt av hoggorm. Det er rett over kanten på fjellskoa hun hadde på seg. Hun tror hun har tråkket opp i et ormebol.

– Da har nok hoggromen følt seg veldig trengt opp i et hjørne. Da kan den bite både to og tre ganger, sier Dag Dolmen.

– Hjelper ikke å hoie!

Dolmen har dette rådet til deg som skal ut på på tur i skog og mark i sommer:

– Nå er det snart blåvær og multesesong i lavlandet, så det gjelder å være forsikitg. Det er for eksempel lurt å bruke bærplukker og kanskje stampe litt i marka. Men det hjelper ikke å huie og skrike for ormen hører ikke luftbåren lyd, sier Dolmen.

Hoggorm

GIFTIG: Hoggormen er Norges eneste giftige slangeart.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Og om Solvor var redd for hoggorm før er hun ikke blitt mindre redd etter at hun ble bitt i begge beina.

– Jeg har ikke sovet så veldig godt. Jeg har drømt at det har vært noe i dyna og har hatt mareritt. Heretter blir det nok slagstøvler, sier Solvår.

Mer motgift

Hunder er ofte utsatt for hoggormbitt, og mange blir skadet eller syke hvert år. Veterinær skal alltid kontaktes så raskt som mulig om hundeeier mistenker at hunden er blitt bitt av hoggorm. Men i juni var det utsolgt i hele Norge for motgift mot hoggormbitt for dyr. Grunnen var at en produsent har sluttet å lage det.

Nå er det imidlertid igjen mulig å få tak i, sier farmasøyt og spesialist på dyremedisin Per Holm ved svaneapoteket i Hamar.

– I juni hadde vi ikke antiserum mot hoggormbitt inne på lager på grunn av produksjonsproblemer i Zagreb. Nå har vi klart å skaffe en polsk utgave, og den skal nå være tilgjengelig, sier Holm.