Hopp til innhold

Professor har aldri sett så lange medisinlister

Professor Helge Refsum har aldri sett så lange medisinlister som enkelte pasienter på Sanderud sykehus kan vise fram. Han frykter at pasienter ved sykehuset utsettes for eksperimentering.

Helge Refsum

Professor og avdelingsoverlege ved Diakonhjemmet sykehus, Helge Refsum.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Professor og avdelingsoverlege ved Diakonhjemmet sykehus Helge Refsum er en av de som vet mest om medisinenes virkninger på mennesker i psykiatrien.

– Feilbruk og overmedisinering

NRK fortalte i går at Sykehuset Innlandet får hard kritikk fra Helsetilsynet, etter at en tidligere pasient på Sanderud klaget etter alvorlige bivirkninger av medisiner.

I går fortalte også ordfører i Hamar, Einar Busterud, historien om sin bror til NRK. Broren var pasient på Sanderud og Busterud mener at han fikk en altfor stor mengde tabletter og at de styrte livet hans mer enn sykdommen.

Busterud mener at det finnes en kultur for overmedisinering innenfor deler av psykiatrien, noe Refsum er enig i.

– Jeg er helt enig med ham at det er en feilbruk og en overmedisinering, det viser disse eksemplene. Men jeg er litt redd at man skal omfavne avholdsbevegelsen for da går man litt for langt den andre veien, sier Refsum til NRK.

– Nærmest et eksperiment

Farmakolog Helge Refsum leder et forskerteam på Diakonhjemmet i Oslo som undersøker virkningen av medisiner i ulike mengder og kombinasjoner. Han har sett medisinlister til flere pasienter som har vært innlagt på Sanderud.

– En så lang liste med så mange midler mot depresjon og angst samtidig har jeg ikke sett. Når pasienten får 10, 15 eller 20 forskjellige medikamenter samtidig så vil jeg nærmest kalle det et eksperiment.

Piller

Professor Helge Refsum kaller det nærmest et eksperiment når en pasient får over 10 forskjellige medikamenter samtidig.

Foto: ScanStockPhoto

Han mener det er mangelfull kunnskap på dette feltet innen psykiatrien. Når pasienter får flere medikamenter mot samme lidelse samtidig så er det vanskelig å forutse virkningen.

– Man vil jo anta at man får en sterkere effekt, men hvor sterk effekt eller hvor plaget pasienten vil bli er vanskelig å vite med så mange medisiner. Vi ser at en del pasienter som har fått store mengder medisin mot angst, har minst like mye angst som de hadde før medisinering.