Hopp til innhold

– Håper inderlig at jeg får jobben tilbake

Tidligere politimann Stein-Robin Kleven Bergh møtte onsdag i Oslo tingrett til søksmålet han selv har anlagt mot staten og justisdepartementet.

Stein-Robin Kleven Bergh og Hugo Rolf Hansen.

KAMPKLAR: Ikledd en islender møtte den tidligere politimannen Stein-Robin Kleven Bergh i rettssal 353 i Oslo tingrett onsdag. Her sammen med sin prosessfullmektige, advokat Hugo Rolf Hansen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Det er veldig godt å komme i gang med saken nå. Jeg håper inderlig at jeg får jobben tilbake og at jeg når fram. Dette er en viktig prinsipiell sak som jeg håper kan skape presedens, sier Kleven Bergh.

54-åringen fra Eidskog i Hedmark ble avskjediget fra politiet i 2016 etter flere kontroversielle uttalelser på Facebook.

Blant annet kalte han daværende statsminister Jens Stoltenberg for «krapylet». Han kom også med ytringer mot Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik.

På Facebook skrev han dessuten flere innlegg og vitser om flyktninger og innvandrere som er blitt oppfattet som rasistiske og nedsettende. Selv benekter han å være rasist.

– Dette har ikke noe med rasisme og fremmedfiendtlighet å gjøre. Jeg er kritisk til deler av asyl- og innvandringspolitikken, og jeg deler og skriver mye. Men her har man plukket ut noen ting og latt være å ta med alt det som nyanserer bildet, sa Kleven Bergh i retten.

– Upopulære ytringer må vernes

Kleven Bergh krever jobben tilbake og økonomisk erstatning fra staten. I tingretten argumenterte 54-åringens prosessfullmektige, advokat Hugo Rolf Hansen, for at avskjedigelsen bryter med tjenestemannsloven, grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet og artikkel 10 i menneskerettighetskonvensjonen.

– Det er de upopulære ytringene som må vernes. De politiske ytringene står helt sentralt i dette. Det er ingenting i saken som tyder på at han forskjellsbehandler nordmenn og andre i yrket sitt, sa Hansen.

Den tidligere politimannen er også lokalpolitiker for Fremskrittspartiet hjemme i Eidskog. Han mener han dels har kommet med politiske ytringer, og dels lagt ut humoristiske saker og vitser på Facebook.

Kleven Bergh mener at avskjedigelsen kan skyldes en konflikt med tidligere politimester i Hedmark Tormod Bakke. Dette har Bakke avvist.

Kontroversielle meldinger

Prosessfullmektig for Justisdepartementet, advokat Ingrid Skog Hauge, leste i retten opp en rekke av de kontroversielle meldingene som Kleven Bergh la ut på Facebook. En av dem lød slik:

«Hvordan ser man at en muslim har sneket seg inn i himmelen? Jo, Tyren, væren, løven og steinbukken er Halal-slaktet. Skytten er likvidert. Vekten er stjålet, jomfruen og tvillingene er voldtatt og Karlsvogna mangler fire felger.»

Ved et annet tilfelle skal Kleven Bergh ha «likt» en tegning der mulla Krekar ble fremstilt som en gris.

– Politiet står i en særstilling når det gjelder tillit for å utføre det samfunnsoppdraget de er satt til å utføre. Staten mener at lovens vilkår er oppfylt og at både sentralt og lokalt ansettelsesråd i politiet har behandlet saken riktig, sa Skog Haug.

Oslo tingrett har satt av tre dager til behandlingen av søksmålet.