Hopp til innhold

– Fagforeningene bør kunne sette arbeidsmiljøloven til side

– Vi ønsker et system der fagforeningene fortsatt har mulighet til å sette arbeidsmiljøloven til side, sa stortingsrepresentant for Hedmark, Anette Trettebergstuen, (Ap) da hun møtte Høyres Torbjørn Røe Isaksen til duell i NRKs «Valgstudio» tirsdag.

Anette Trettebergstuen

Arbeidstidsbestemmelser var tema da Anette Trettebergstuen møtte Høyres Torbjørn Røe Isaksen til debatt itrsdag.

Foto: NRK1

Tema for tirsdagens valgsending på NRK1 er hvor lenge man skal jobbe hver dag, og hvem som skal bestemme det.

Trettebergstuen er arbeids- og sosialpolitisk talskvinne for Ap, og representerer Hedmark på Stortinget. Hun møtte tirsdag Torbjørn Røe Isaksen (H) til duell om temaet. Røe Isaksen sitter også i arbeids- og sosialkomiteen.

Ønsker lokale og mer fleksible ordninger

– Høyre ønsker forsøk med lokale ordninger, der du får lov til å prøve ut annen turnus, hvor man for eksempel kan jobbe litt mer i perioder, litt mindre i andre perioder, dersom folk er enige om det lokalt, sa Røe Isaksen.

Til dette svarte Trettebergstuen at Arbeiderpartiet vil ha rammer i en streng arbeidsmiljølov, for å regulere hvor mye den enkelte kan jobbe.

– Men vi vil også ha sterke fagforeninger, som kan ha mulighet til å faktisk sette hele arbeidsmiljøloven til side, slik de etter loven har mulighet for i dag, sa hun.

Røe Isaksen mente at det var viktig at Arbeidstilsynet, som offentlig organ, kan ta bestemmelser uavhengig av fagforeningene.

– Arbeideidstilsynet er også opptatt av HMS-regler, sikkerhet og arbeidstidsbestemmelser, sa Røe Isaksen.

– Ingen andre ønsker Høyres løsning

Trettebergstuen parerte med at problemet med Høyres løsning er at det ikke er noen andre som ønsker den.

– Arbeidstilsynet ønsker den ikke, NHO har også advart mot et slikt system, sa hun, og la til at hun ønsket et sterkt Arbeidstilsyn som arbeider for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Røe Isaksen viste til at Ahus hadde 9000 brudd på arbeidsmiljøloven i årets første tre måneder.

– Dette er en seriøs arbeidsgiver, og det kan jo bety at loven er litt for rigid og litt for vanskelig å følge i praksis, og at litt mer fleksibilitet kunne vært en fordel, sa han.

Flere saker fra Innlandet