– Dette er en lettelse for familien

To personer er pågrepet og fengslet for bildrapet på Halvor Johan Sva den 20. oktober i fjor. Familien oppfatter fengslingen som et gjennombrudd i saken.

Hans Ullerlien
Foto: Martin Andersson / NRK

Politiet i Hedmark opplyste torsdag at de har pågrepet og fengslet to personer for å ha kjørt på 64 år gamle Halvor Johan Sva i Sør-Odal den 20. oktober i fjor.

– Etter den lange tiden som har gått siden tragedien skjedde så føler familien en form for lettelse, sier familiens talsmann, Hans Ullerlien.

Ble funnet av jaktkamerater

Det var tidlig om morgenen den 20. oktober at den 64 år gamle elgjegeren Halvor Johan Sva ble funnet hardt skadet i veikanten ved Ullern skole i Sør-Odal av sine jaktkamerater.

Sva hadde gitt beskjed om at han skulle ut og lufte hunden sin, før han skulle møte resten av jaktlaget. Da han ikke kom tilbake til avtalt tid begynte kameratene å lete etter han.

Kameratene fant Sva ved at de hørte hunden hans klynke. De iverksatte førstehjelp umiddelbart, men erklært død kort tid senere.

Obduksjonsrapporten viste at jegeren hadde blitt påkjørt av en bil, og at han døde av skadene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Halvor Johan Sva

64 år gamle Halvor Johan Sva ble påkjørt ved Ullern skole i Sør-Odal den 20. oktober i fjor. Han døde av skadene samme dag.

Foto: privat

Vanskelige spor

Men politiet har hatt få spor å gå etter i jakten på å finne den eller de som kjørte på 64-åringen. Regnvær under åstedsundersøkelsene gjorde at politiet fryktet at mange spor ble vasket vekk.

En rekke vitner ble avhørt og videoopptak og telefonsamtaler ble analysert. Politiet kartla også alle biler som kjørte på den aktuelle veien i tidsrommet hvor Sva ble påkjørt.

To måneder senere kunne politiet melde at de visste at det var to biler som det ikke var gjort rede for.

En rekke vitneavhør ble også foretatt uten at politiet fikk noen umiddelbare gjennombrudd i saken.

Flere siktelser

I løpet av vinteren og våren i år har politiet pågrepet og avhørt fire personer som har blitt siktet for å ha kjørt på Sva. Alle de fire ble sjekket ut av saken i løpet av kort tid.

I dag ble det klart at to personer har blitt pågrepet og fengslet for bildrapet. Ifølge avisen Raumnes er den ene personen en mann fra Nes i Akershus, som tidligere har vært siktet for å ha kjørt på Sva.

Politiet ønsker ikke å redegjøre for pågripelsene av de to i kveld, men vil holde en pressekonferanse på Kongsvinger politistasjon klokken 10.00 fredag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bildrap i Sør-Odal

Politiet har lagt inn store ressurser på å finne den eller de som kjørte på Halvor Johan Sva i Sør-Odal i oktober i fjor.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

– Viktig for å komme seg videre

Familien til Sva ønsker ikke å spekulere i om politiet nå har pågrepet de rette personene, men talsmann Hans Ullerlien sier de ser på varetektsfengslingen som et gjennombrudd i saken.

– Dette er viktig for prosessen med å komme seg videre og de håper de nå kan få svar mange av spørsmålene i denne saken, forklarer Ullerlien.

Selv om arbeidet med å forsøke å finne ut hvem det var som kjørte på Sva i oktober i fjor har familien følt at de har blitt godt ivaretatt av politiet.

– De har hele tiden holdt familien løpende orientert om utviklingen i saken, så her har politiet gjort en kjempejobb, sier Ullerlien.

Forsvarer: – Min klient mener han er uskyldig

Foreløpig avventer de to som er pågrepet for bildrapet en kjennelse for om det blir varetektsfengsling, ifølge Torkil Røseid, som forsvarer den ene av dem.

– Hvis det blir en kjennelse om varetektsfengsling kommer min klient til å anke denne på stedet. Han har opplyst at han ikke har vært på stedet på det tidspunktet Sva ble påkjørt, og at han ikke har noe med saken å gjøre, sier Røseid.

Ifølge Røseid har hans klient tidligere vært siktet, og opplevde at politiet på det tidspunktet sjekket han ut av saken.

– Så han er lei seg og synes dette er vanskelig.

Ifølge forsvareren sitter ikke politiet på nye bevis mot hans klient.