– Bokførte fiktive fakturaer for 36 millioner

Sjefen i byggfirmaet i Trysil er tiltalt for grov økonomisk kriminalitet. – Det er første gang politiet har klart å tiltale bakmannen i en slik sak, og det er en av de største sakene i sitt slag i Norge, sier politiadvokat Richard Røed.

Richard Røed

Politiadvokat Richard Røed er fornøyd med å ha tatt bakmannen i en stor økonomisak.

Foto: Frode Meskau / NRK

Mannen skal blant annet ha bokført fiktive fakturaer for 36 millioner kroner og unndratt store beløp for skatt i mange år.

Levd på skjult adresse

Det er en omfattende sak politiet har rullet opp. 11 underleverandører, også de mer eller mindre fiktive, er involvert og tre andre menn er allerede dømt. En fjerde skal i retten til våren. To av disse har levd på skjult adresse i lengre tid fordi de har hjulpet politiet med å oppklare saken og har følt seg truet på livet. ​

– Det er vanskelig å nå bakmannen i slike saker ettersom det er mange ledd og mange personer i bildet, og de snakker ikke om hverandre. Men i denne saken har vi fått tilståelser fra flere i kjeden og slik rullet opp saken, sier Røed.

Unndro inntekt på 11 millioner

Den daglige lederen i Trysil-firmaet skal ha drevet den ulovlige virksomheten siden 2007. I tillegg til å bokføre fiktive fakturaer for å unndra seg skatt og avgifter skal han også ha unndratt seg inntektsskatt i åtte år. Bare i 2012 unndro han en inntekt på 11 millioner kroner fra skatt, ifølge tiltalen.

Han skal også ha lurt NAV til å utbetale for mye sykepenger til ham.

Tiltalen mot mannen omfatter åtte tiltalepunkter som gjelder bokføringsloven, ligningsloven, merverdiavgiftsloven, folketrygdloven og straffeloven.

Mener han er uskyldig

Den daglige lederen i byggefirmaet kommer ikke til å erkjenne straffskyld når rettssaken mot ham starter.

– Han har et helt annet syn på det som har skjedd enn hva som står i tiltalen. Det vil være viktig å belyse dette i rettssaken. Han erkjenner ikke straffskyld for noen av punktene i tiltalen, sier mannens forsvarer, Randulf Schumann Hansen.

Han sier underleverandørene som er dømt, ikke har noe med driften av firmaet til Trysilmannen å gjøre.

Rettssaken mot mannen starter i Sør-Østerdal tingrett i januar. Det er satt av en måned til saken.