Hopp til innhold

800 demonstrerte på skjærtorsdag

Mange hundre personer troppet opp for å markere sin motstand mot en storstilt hytteutbygging på Sjusjøen, en av landets mest populære vinterdestinasjoner.

Demonstrasjon Sjusjøen

FOLKEAKSJON: Det manglet ikke på engasjement da 800 personer møtte opp for å markere sin motstand mot hytteutbygging på Sjusjøen. Sjusjøen er at av landets mest populære vintersteder og hytteområder.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Det føles så sterkt for verdiene i fjellet, at de ikke må brytes ned!

Aksjonsleder Bengt Lie Hansen var klar i sin tale under kveldens fakkeltog og demonstrasjon mot en større hytteutbygging på Sjusjøen.

Politikerne i Ringsaker har sagt ja til å omregulere området Lunkelia og Heståsmyra. For mange hyttefolk på Sjusjøen er Lunkelia ovenfor Heståsmyra en idyll, et sentrumsnært turområde med multebær og stier om sommeren, og skiløyper om vinteren.

Sjusjøen demonstrasjon

Det ble et langt tog av demonstranter når 800 personer ville markere sin motstand mot hytteutbyggingen på Sjusjøen.

Foto: Hanne Stine Kind

Vei gjennom skiløypenett

Og det er mange som reagerer på at utbygger Pihl vil legge vegen til de nye hyttene igjennom etablerte løypenett.

– Det er så mange muligheter til å fortette og bygge andre steder, og hvor man får fin utsikt. Hvorfor skal man ta dette området, spør Heidi Ovesen Tunang, hytteeier på Sjusjøen.

Noen kilometer lenger nord på Sjusjøen ferierer varaordføreren. Han har stemt for hytteutbygging og tror ikke området blir ødelagt:

– Nei, det er jeg ikke veldig bekymret for. Jeg er sikker på at de vil legge de hyttene fint i terrenget, slik at de vil synes like lite som hyttene som er i nærheten, sier.Geir Roger Borgedal, varaordfører (Ap) i Ringsaker.

Geir Roger Borgedal

UBEKYMRET: Varaordfører i Ringsaker, Geir Roger Borgedal (Ap) tror ikke hytteutbyggingen vil få store konsekvenser for Sjusjøen, og skistedets idyll.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Utbygger fortsetter som planlagt

Hyttefolket håper både kommunen og utbygger Pihl snur etter dagens påskeaksjon.

Per Finneid, Pihl

BREMSER IKKE: Per Finneid, bestyrer i utbygger Pihl, sier de vil fortsette med prosjektet og reguleringsplanen, og levere inn den etter lovens regler.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Men tilsynelatende til liten nytte, utbyggeren lar seg nemlig ikke påvirke av motstanden og demonstrasjonen. Per Finneid, bestyrer i Pihl, sier de kommer til å fortsette med prosjektet slik som planlagt.

– Vi kommer ikke til å trekke denne planen. Nå er vi i gang med reguleringsplanen, og kommer til å levere den inn etter hvert, etter lovens regler.

100 milioner kroner

Området det strides om er et 174 mål stort tomteområde med plass til 60 hytter helt opp mot snaufjellet. Verdien er anslått til minst 100 millioner kroner.

I 2014 sa Ringsaker kommunestyre ja til planen, men bare med en stemmes overvekt.

Politikerne i Lillehammer er imot, det samme er Den Norske Turistforening. I fjor skrev over 2000 personer under et protestskriv mot utbyggingen. Og skjærtorsdag i årets påske aksjonerte altså motstanderne på Sjusjøen igjen.