Hopp til innhold

15-åring lei av skittkasting i kirkedebatt

Tiril Øyen Hol (15) er lei av krangelen i bygda om hvor ny kirke skal bygges og hvordan den skal se ut. Derfor skrev hun kronikk i lokalavisa.

15 år gamle Tiril Øyen Hol har fulgt med på kirkesaken i Våler. 
Nå er hun lei av skittkastingen i kirkesaken. 
Tiril håper kommunen sørger for at Våler får en kirke for framtida.

Tiril Øyen Hol har klare meninger om hvordan den nye kirken bør bli.

Brannen i Våler kirke

Våler kirke brant ned i mai 2009.

Foto: Knut Sveen / NRK
Våler kirke

Slik ser kirken som vant arkitektkonkurransen ut.

Foto: Espen Surnevik, sivilarkitekt

I Våler kommune sør i Hedmark skal de bygge ny kirke etter at den gamle brant ned i mai 2009. Det er sivilarkitekt Espen Surnevik som har tegnet den nye Våler kirke.

Etter at kirka brant ned i mai i 2009 har det vært steile fronter i bygda om hvor en ny kirke skal bygges og hvordan den skal se ut.

– Jeg er flau rett og slett. Godt voksne folk sier egentlig stygge ting til hverandre. Det er lov å ha sterke meninger, men dette er ikke greit, sier Tiril Øyen Hol (15).

Skrev leserbrev

Etter å ha fulgt med på krangelen, fikk hun behov for å si sine meninger i en kronikk i lokalavisa. Det sto på trykk i dag.

– Jeg føler at det er de gamle som får oppmerksomheten. Jeg tror de fleste nå har fått med seg hva de synes. Det er mange unge som ikke sier noe, men som kanskje også mener noe, sier den modige 15-åringen.

Hun synes saken har skapt en utrivelig stemning i bygda og håper bygdedyret trekker seg tilbake når kirka står klar.

Framtidsrettet kirke

Tiril håper kommunen lytter til ungdommen og sørger for at innbyggerne får en framtidsrettet kirke.

– En kirke på ny tomt kan brukes til ganske mye, som for eksempel konserter og utstillinger. Blir den bygget på gammel tomt vil den bli liten og trang, og da er det vanskelig å få til alt det, sier hun.

Om kommunen skal bruke 22 millioner kroner til en ny kirke her, i tillegg til de 39 millionene kommunen har fått i forsikringsoppgjør, skal formannskapet ta stilling til på mandag.

– Jeg er glad for at unge og gamle engasjerer seg i saken, sier Kjell Konterud, ordfører i Våler kommune, som ikke vil forskuttere avgjørelsen.

Klar oppfordring

Tiril er redd for at det ikke blir noen ny kirke på grunn av all kranglinga. Derfor har hun en klar oppfordring til de voksne:

« En kirke er et symbol på samhold og tro. Et sted der kjærlighet kan feste seg og bo. Så tenkt på ord som blir sagt der inne. Gå sammen, samarbeid, så er jeg sikker på at dere skal vinne.»

Flere saker fra Innlandet