120 mill. kroner i budsjett for Lilyhammer 3

Den neste sesongen av Lilyhammer får et budsjett som mangler sidestykke i norsk TV-historie.

Lilyhammer

Little Steven er klar for en ny sesong med Lilyhammer.

Foto: Christine Heim

Tredje sesong med mafiaforviklinger i OL-byen er i opptakt. Serien får tre millioner kroner i støtte av Norsk filminstitutt, men dette er bare en liten del av det totale budsjettet.

Ifølge Norsk filminstitutt er budsjettet for den tredje sesongen 120 millioner kroner, og dette er klar rekord i norsk sammenheng.

Halvbroren kostet 67 millioner kroner og Erobreren 52 millioner, men Lilyhammer har en finansieringsmodell der det amerikanske streamingselskapet Netflix er tungt involvert.

Produsent er Rubicon TV AS som også produserte Lilyhammer 1 og 2. Programsjef i produksjonsselskapet, Anne Kolbjørnsen, forteller at de ønsker å gi tredje sesong et kvalitetsløft.

– Lilyhammer har gått fra å være en normal dramaproduksjon til å bli en fjernsynssuksess med internasjonal standard. Vi jobber derfor med et internasjonalt budsjett, og vi kommer til å øke kvaliteten på alle nivåer i Lilyhammer 3, sier hun til NRK.no.

Internasjonale skuespillere til Lillehammer

Kolbjørnsen forteller at de vil benytte deler av rekordbudsjettet til å hente inn internasjonale stjerner.

– Hovedsakelig benytter vi norske skuespillere i tillegg til Steven Van Zandt, men vi vil også hente en del store skuespillere fra utlandet, og det krever et større budsjett, sier Kolbjørnsen.

Selv om budsjettet er skyhøyt er allikevel handlingen velkjent.

Dette mener folk på Lillehammer om Lilyhammer 2.

Stort spenn i meningene fra Lillehamringene om sesong 2.

Serien følger hovedpersonen Frank Tagliano videre i sitt nye liv på Lillehammer. Sesongen begynner med at hovedpersonen havner i trøbbel med noen skumle fyrer på et hotell, blir skadet og havner på sykehuset. Dermed bruker han sine håpløse håndlangere til å begynne jakten på disse.

Manus for serien er ennå ikke ferdig, kontraktene med skuespillerne er heller ikke underskrevet. Men produsentene jobber nå for å få alt klart til ønsket opptaksstart, 6. januar.

– Vi jobber i et amerikansk system. Vi skal utvikle, produsere og levere innen ett år, sier Kolbjørnsen.

Hovedmanusforfatter er fortsatt Eilif Skodvin som skal samarbeide med flere andre forfattere gjennom utviklingen av serien. I en pressemelding forklarer Norsk filminstitutt at hovedforfatterne har opparbeidet seg god erfaring og at de fremstår som det beste eksemplet på ansvarlige kreatører i landet innen tv-drama.

Ny regissør

I regissørstolen blir det noen endringer til neste sesong. Simen Alsvik var regissør på to episoder i Lilyhammer 2, mens Ole Endresen og Geir Henning Hopland regisserte tre episoder hver. Lilyhammer 3 blir regissert av Simen Alsvik, Geir Henning Hopland og Øystein Karlsen.

Karlsen, som er ny Lilyhammer-regissør, er kanskje mest kjent som samarbeidspartner til Kristopher Schau og manusforfatter for TV-serien «Dag».

– Ekstrem kompetanse

Staben i Lilyhammer 3 er basert på staben fra sesong 2, og Norsk filminstitutt er godt fornøyd med kontinuiteten som har vært vist.

– Dette er drama som slår an hos publikum både nasjonalt og internasjonalt og har vært ekstremt viktig for norsk tv-drama på mange måter. Serieskaperne er konsistente og lojale mot grunnideen og det er et tegn på kvalitet, sier filmkonsulent Lars Gudmestad.

Første episode sesong to ble fulgt av 922 000 TV-seere, og tallene har hele veien vært svært sterke.

– Serieskaperne fremstår som kanskje det tydeligste eksemplet på ansvarlige kreatører innen tv her til lands og de sitter etter hvert på en ekstrem kompetanse på seriebygging som er med på å styrke bransjen og gi norsk tv-drama selvtillit.