Årsaken til salmonellafrykten er et positivt utslag på en prøve i et produksjonsanlegg på Vestlandet. 70 tonn fersk kjøttdeig fjernes nå fra 2.000 butikker over hele landet.
10 av disse tonnene fjernes fra butikker i Hedmark og Oppland.
Ett parti kastes
Det er kjøttdeig fra Fatland-gruppen som nå kastes. Salmonellaen kan finnes i merkene Skjeggerød kjøttdeig, Spar kjøkken familiedeig, Slakter'n kjøttdeig og Coop kjøttdeig. Og det gjelder et parti som er produsert mellom 17. og 26. oktober.
Det er Spar, Kiwi, Meny, Ultra og Coop-butikkene som fører kjøttdeigen fra Fatland-gruppen
Se på datoen
- Det er fullt mulig at enkelte kunder har kjøpt varer fra dette partiet, sier daglig leder, Morten Helstad, ved Meny på Kremmertorget i Elverum.
Han ber folk lese nøye på datomerkingen før de bruker kjøttdeigen.
- Har de kjøpt av den aktuelle kjøttdeigen, så er det bare å komme tilbake med varene, sier Helstad.
Kan være falsk alarm tror Brit Weium i Mattilsynet. (Foto: Jørn Nordli/NRK)
Falsk alarm
Skulle du ha brukt av dette kjøttet så er det heller ingen umiddelbar krise.
- Salmonellabakteriene drepes ved varmebehandling opp mot 70 grader, så for de som har stekt kjøttdeigen er det ingen fare, sier Brit Weium i Mattilsynet.
- Salmonellabakterier må du også få i deg i store doser for å bli sjuk, sier hun.
Weium tror det denne gangen kan være snakk om falsk alarm.
- Kjøttdeigen fra dette partiet er laget av norsk kjøtt, og norsk kjøtt overvåkes i alle ledd for slamonellabakterier, sier hun.
Hun tror derfor risikoen for at det er salmonella i den akutelle kjøttdeigen er svært liten.
Kan være polsk kjøtt
Mattilsynet jobber nå med å finne ut om det er salmonella i noe av kjøttet som nå er fjernet fra butikkene.
Seniorrådgiver ved Regionkontoret for Mattilsynet i Hedmark og Oppland, Tor Odd Silset, sier det kan være polsk kjøtt som er kuttet samtidig med norsk kjøtt.