- Vi vil høre Irvings stemme!

Kritikken hagler mot litteraturfestivalens beslutning om å invitere David Irving. Men styret og Rådet stiller seg bak festivalledelsen

Litteraturfestivalen har invitert David Irving
Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

Styreleder i Litteraturfestivalen, Jesper Holte, sier at Rådet og styret står bak beslutningen om å invitere David Irving

- Det har ikke vært en formulert uenighet i styret om dette, sier Holte.

- Hva mener du med det?

- Det har selvfølgelig vært en diskusjon men ingen uttalt uenighet, sier Holte.

Ønsker å høre Irvings stemme

Holte sier at festivalen ønsker å høre Irvings stemme.

- Hvis vi ikke kan møte de største avvikerne med dialog så har vi feilet, mener Holte

- Vi har invitert Irving fordi vi ønsker å drøfte hans bruk av kilder for å fremsi en "sannhet". Vi inviterer ham ikke for å diskutere jødeutryddelsen uten bruken og misbruken av "sannhet".

- Hva mener du om kritikken at dere legitimerer Irving gjennom ta ham inn i varmen og ta ham alvorlig?

- Irving har personlige erfaringer å komme med når det gjelder hvordan han har blitt behandlet for å hevde noe som er så til det grader avskyelig. Det er derfor han er invitert.

Ansikt til ansikt

- Vi mener at gjennom å la menneskene møte Irving ansikt til ansikt så får de muligheten til si hva de mener om ham og hans forskning. Enda en gang, dialog, ikke fortielse er resepten mot det Irving står for. Vi så jo hva som skjedde med bokhandleren fra Kabul når han kom med egen agenda til Litteraturfestivalen. Han falt for eget grep. Kanskje David Irving også gjør det, sier Holte.