Hopp til innhold

David Irving reiste hjem

Den omstridte engelske forfatteren David Irving droppet Lillehammer-besøket, og satt seg på flyet tilbake til England, men han lover å komme igjen.

David Irving
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Irving kontaktet selv lokalavisen på Lillehammer like før klokken 20, og fortalte at han var fornøyd med oppholdet i Norge.

Kommer tilbake

- Oppdraget er utført. Jeg snakket ikke til 40 mennesker på Lillehammer, men jeg snakket til flere millioner på TV og jeg er tilfreds, sier David Irving til NRK.

– Jeg kommer tilbake til sommeren. Det er 44 år siden sist jeg var i Norge, og det kommer ikke til å gå 44 år til neste gang, sier Irving.

Dermed blir det ingen tale på Lillehammer, slik Irving hadde forespeilet.
Arrangørene hadde opprinnelig invitert Irving til Litteraturfestivalen, som startet tirsdag med sannhet som tema.

Men etter massivt press fra fagfolk og opinion trakk arrangøren invitasjonen. Da bestemte Irving seg for å holde et foredrag på et annet sted i løpet av uka, men utenom festivalen. Når og hvor, holdt han hemmelig.

I kveldens Tabloid på TV 2 fortsatte David Irving sine utfall mot sine motstandere, og mente blant annet at det engelske rettsvesenet var kjøpt og betalt da han i 2000 ble dømt for historieforfalskning.

Hans besøk i Norge har skapt stor furore og mange har uttalt seg og kritisert TV 2 for deres intervju.

Et scoop for David Irving

– Det at TV 2 kaller dette et scoop er jo feil, det er slik jeg ser det et scoop for David Irving, sier lederen for Hjemmefrontmuseet Arnfinn Moland til nrk.no, som har ikke har mye til overs for den engelske forfatteren.

– Irving er jo notorisk upålitelig og uinteressant etter mitt syn, sier Moland som så TV 2 programmet, og synes programleder Trude Teige gjorde en god figur.

– Programlederen gjorde jo et hederlig forsøk på å sette han til veggs, men mot en mann som kan si hva han vil, er det vanskelig, sier Moland.

– Problemet med dette er at man eksponerer en eksentriker, og han fortjener ikke dette, til det er han ikke interessant nok, sier Moland som mener dette ikke er viktig.

Kritisk til sponsing

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, kritiserer TV 2 for sponsingen.

- Både NRK og TV2 har som vane å betale utgifter til sine gjester, men jeg synes det er merkelig at TV 2 ikke finner det problematisk å finansiere Norges-tur for akuratt Irving, sier Stanghelle til NRK.

- Irving har gjort det til sitt levebrød å provosere og sjokkere med sitt vrangbilde av krigshistorien, sier han.

Video nsps_upload_2009_5_26_19_18_29_1564.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: – Overraskende at TV 2 ikke ser det problematiske i dette.

Bekreftes av politiet

Politiet bekrefter at de rådet Irving å returnere til hjemlandet, og at han nå har forlatt Norge.

Politiet presiserer at dette er hans egen beslutning, og at han takker politiet for deres bistand.

Flere saker fra Innlandet