Hopp til innhold

- Som røykedebatten på 70-tallet

Elgforsker Jon M. Arnemo mener jegerne ikke skjønner hvor farlig blyammunisjon er.

Jon M. Arnemo

Forsker og professor ved Høgskolen i Hedmark, Jon M. Arnemo.

Foto: Knut Sveen / NRK

Forsker Jon M. Arnemo ved Høgskolen i Hedmark, avdeling Evenstad, har samlet inn data fra 6000 elg i Norge, Sverige og Finland og har funnet ut at blymengden som sitter igjen i elgen, er alarmerende. Han mener det er en stor helserisiko å spise storviltkjøtt.

- Sprer ubegrunnet frykt

- Arnemo overdriver helsefaren ved å spise elgkjøtt, mener leder i Hedmark Jeger og Fiskeforening, Bjørn Næss, og sier forskerne sprer fullstendig ubegrunnet frykt hos folket.

- Vi snakker ikke akkurat om dødelige doser, argumenterer Næss.

- Næss har verken undersøkelser eller data å vise til. Å bagatellisere og nesten latterliggjøre denne forskningen er pussig, parerer Arnemo.

- Likner på røykedebatten

Men Jon M. Arnemo, som er professor, bryr seg overhodet ikke om at Næss bagatelliserer funnene som er gjort.. Han mener kritikerne rett og slett ikke vet hva det snakker om.

- Vi stusser veldig på reaksjonsmøstret her, og i andre sammenhenger har jeg sagt at dette likner litt på røykedebatten på 70-tallet. Da var gjerne argumentet at bestefar ble 90 år enda han røykte, så det kunne jo ikke være farlige å røyke.

Her kan du lese hele artikkelen om forskningen på blymengden i elgen

- Bekymringsmelding

Arnemo sier jegerorganisasjoner og til dels ammunisjonsfabrikanter er skeptiske og til dels motstandere av det forskerne har funnet ut.

- Vi mener at når vi, som de første i verden, har kvantifisert blytapet fra vanlige jaktkuler i elg, så er det viktig informasjon. Det vi har gått ut med nå, er å betrakte som en bekymringsmelding.

Bjørn Næss, Norges Jeger og Fisk Hedmark

- Vi snakker ikke akkurat om dødelige doser, sier Næss.

- Spiser bare elg

Arnemo sier "alt bly er farlig", og at det ikke finnes noen nedre grense for ufarlig bly. Det du får i deg, blir der for alltid

- Veldig mange familier har elgkjøtt som eneste kjøttkilde. På Tynset hvor jeg kommer fra, er det helt vanlig. I min egen familie spiser vi elgkjøtt året rundt, og har gjort det i 20-30 år. Det vi si at du utsetter deg for en langtidseksponering.

Variasjon i blytapet

Forsker Arnemo sier variasjonen i blytapet er så stort at det i praksis nesten er umulig å gi en sikker anbefaling av hvor mye kjøtt du skal skjære bort rundt skuddkanalen.

- Vi finner alt fra null til 20 gram blytap, og avhengig av hvor du treffer, kan bly spre seg fra noen cm og opp til en halv meter fra skuddkanalen.

Arnemo mener det allerede er så god dokumentasjon på helsefaren ved å spise elgkjøtt at myndighetene, jegerne og organisasjonene må ta dette på alvor.

- Aldri mer bly

- Hvordan vil dere følge opp denne forskningen?

- Vi vil teste ut flere og andre typer blyfrie kuler. Vi vil også samle inn skutte elger, kjøre dem i en CT-maskin og måle blynivåer i kjøttet. Det skal være en endelig dokumentasjon. Men allerede nå vet vi at blyavsetningen er så formidabel at det er grunn til stor bekymring. Jeg sjøl som har jaktet på elg med blyholdig ammunisjon i 25 år, kommer aldri mer til å bruke den type ammunisjon. Jeg vil heller aldri mer spise elg skutt med blyholdig ammunisjon.

Flere saker fra Innlandet