Hopp til innhold

- Jeg håper vi kan behandles som vanlige mennesker

I november fikk Mona Gustavsen i Kongsvinger avslag på jobb fordi hun er tater. I nyttårstalen til sametingspresidenten ble hun nevnt spesielt. - Jeg håper talen vil hjelpe oss, sier Mona.

Mona Gustavsen
Foto: Vera Wold / NRK

Hun er vant til mye blest etter at hun ble landskjent i den berømte «drosjesaken» i Kongsvinger. Og hun blir ettertenksom når hun får spørsmål om hva hun syns etter at saken ble tema i sametingspresidentens nyttårstale.

– Jeg hørte det ikke selv, men fikk sms fra en slektning, som fortalte om talen. Dette syns jeg er artig.

– Jeg håper at talen vil hjelpe oss, slik at det blir lettere å få jobb, og at vi kan behandles som vanlige mennesker, sier hun.

– Dette er en vekker for oss alle

Aili Keskitalo holder nyttårstalen 2015

Aili Keskitalo holder nyttårstalen 2015.

Foto: NRK

Sametingspresident Aili Keskitalo la vekt på at rikdom ikke bare handler om inntektssiden i et regnskap, men om «levende kulturer og historier».

«Denne rikdommen var åpenbart ikke høyt verdsatt, da Mona Gustavsen i Kongsvinger i høst fikk beskjed om at hun var uønsket som drosjesjåfør – fordi hennes bakgrunn var romani,» sa Keskitalo i sin nyttårstale.

«I min tale til FNs generalforsamling i høst var det nettopp solidaritet og kamp mot undertrykkelse som var mitt tema», sa sametingspresidenten videre.

Keskitalo sier til NRK at hun håper drosjesaken kan være en vekker for oss alle. Hun mener at Gustavsen gjennom å stå fram har bidratt til å bringe samfunnet videre framover.

– Du er av taterfolket

Gustavsen ble svært lei seg i høst da hun fikk jobbavslag via sms:

«Dette går ikke på deg som person. Men at du er av taterfolket. Og at vi på grunn av lynnet til tatere ikke tør å ta inn folk som er tatere, pga. temperament, og det som da kan oppstå hvis det blir en situasjon. Jeg må bare beklage», sto det i sms'en til Mona Gustavsen.

En rekke uttalelser i saken viste også at dette ikke er en enkeltepisode knyttet til én enkelt person ved Kongsvinger Taxi.

Dette går ikke på deg som person. Men at du er av taterfolket.

Sms til Mona Gustavsen

Løyvehaver Erik Torgunrud ved Kongsvinger Taxi har sa at han måtte avslutte opplæringen med Gustavsen, og at han ville bli frosset ut av de andre løyvehaverne dersom han ansatte henne. I et brev bekreftet han at hun var uønsket som taxisjåfør både ved Kongsvinger Taxi og Flisa Taxi:

«Da jeg får slike signaler, tør jeg ikke ansatte Mona selv om jeg ville gjort det. Jeg er avhengig av et ryddig forhold til mine kolleger, og det vil dessverre føre til problemer for meg.»

Debattmøte om tatere

Saken fikk stor oppmerksomhet i lokale medier og riksmedier. NRK og avisa Glåmdalen arrangerte sammen en direktesendt debatt i Kongssenteret i Kongsvinger.

Med i debatten var blant annet 20 år gamle Maria Karlsen, som er medlem i ungdomsgruppa i Romanifolkets Riksforbund. Det hører med til historien at det var vanskelig å få andre unge til å stille til debatten.

– Det er ikke alle som tør å si høyt at de er av romanifolket. Jeg vet det er vanlig. Jeg tenker jo på det selv. Jeg var nervøs for det før jeg kom hit i dag. Om kanskje noen vil kjenne meg igjen, eller at det skal gjøre slik at jeg ikke får jobb i framtida, sa Karlsen.

Maria Karlsen

HAR MØTT MYE RASISME: Maria Karlsen deltok på debattmøtet, men det var vanskelig å få andre unge til å stille.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Vi har møtt mye rasisme. Faren min hadde en taktikk for å få komme inn på campingplasser. Søsteren min er lysere enn meg, så da tok han med seg henne, mens mamma og jeg måtte vente i bilen. Vi er mørkere. Men det hendte jo vi først fikk ja, men så fikk nei etterpå, når de skjønte at vi var romani, sier hun.

– Jeg trodde den tiden var forbi

Likestillings- og diskrimineringsombudet har sagt at de kommer til å vurdere saken, og om det har foregått noe straffbart.

– Er det riktig det som fremkommer, så gir dette uttrykk for diskriminerende holdninger. Det er jo sånn at folk har rett til å få seg en jobb uten at den som gir jobben eller oppdraget skjeler til vedkommenes bakgrunn, sa nestleder hos Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

– Jeg trodde ikke at man skiller på personer på bakgrunn av om man er tater eller ikke her i Norge. Den tiden trodde jeg var forbi.

Elisabeth Lier Haugseth

BEHANDLER UVANLIG SAK: Elisabeth Lier Haugseth er nestleder hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

– Ofte sier arbeidsgiver at de ikke har den rette bakgrunnen, at de er ikke kvalifiserte nok eller det var ikke helt det de trengte denne gangen. Men i denne saken virker det som de er tydelige på at det ikke går på henne som person, men hennes taterbakgrunn. Det skiller denne saken fra en del andre saker vi får, sa Lier Haugseth.

Helomvending fra arbeidsgiver

Kongsvinger Taxi tok etter hvert sjølkritikk på sin håndtering av saken.

– Her er det en som har sendt en melding som aldri skulle vært på trykk, sa daglig leder Frode Flosand.

– Det er noen som har vært uheldige her med noen uttalelser, og det må vi bare legge oss flate for og beklage. Så får vi ta det etter hva som kommer nå. Vi må rydde opp i egne rekker og prøve å få dette unna.

Jobbtilbud

Det kom også jobbtilbud til Mona Gustavsen - fra Asker, skrev VG .

Etter å ha lest om Gustavsens opplevelser tok Robert Hercz i 0-TAXI i Asker og Bærum kontakt med avisa og sa at når formalitetene er på plass, kan hun få jobb hos dem på dagen.

– Når en hel gruppe mennesker går sammen og sier at «sånne vil vi ikke ha», så er det skremmende, sa Hercz.

Mona Gustavsen sa at at hun var veldig takknemlig for jobbtilbudet, men at det blir for langt å pendle helt til Asker.

Venter på etterforskningen

Kongsvinger politistasjon er nå i gang med å etterforske anmeldelsen de fikk i saken.

Politiadvokat Ann Elisabeth Billa sier at det blir foretatt avhør av aktuelle personer og hentet inn dokumentasjon i saken.