Hopp til innhold

- Rusmisbrukere dør i kø, mens det er ledige behandlingsplasser

Anbudsordning ødelegger rusomsorgen, det mener Ulf Jansen, leder av Tyrilistiftelsen behandlingssted.

Ulf Jansen, leder av Tyrilistiftelsen

Ulf Jansen startet opp behandlingssenteret i Mesnali for 30 år siden. - Kollektiv og fellesskap har vært stikkordet siden oppstarten, sier han.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

Tore Hegset (35) har rusa seg på heroin i 15 år, men nå har han endelig fått plass ved behandlingssenteret Tyrili i Mesnali i Ringsaker. Han er nå en av 160 som er til behandling ved senteret.

– Rusmisbruket har ført til at jeg har forsaket familie, venner og jobb, nå er jeg her for å gjøre noe ut av livet mitt. Jeg er veldig glad for å være her, sier Hegset.

Tore Hegset

Tore Hegset har endelig fått plass ved Tyrilistiftelsen.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

I kø

130 rusmisbrukere står i kø for å komme inn til behandling ved senteret, men selv om det er ledig kapasitet ved Tyrili, lar ikke helseregionene flere slippe inn.

– Det er et paradoks, vi har ventetid på over ett og et halvt år selv om vi har ledig kapasitet. I den tiden så dør folk, slik er virkeligheten, sier Ulf Jansen, leder av Tyrilistiftelsen.

Tyrilistiftelsen mener statens anbudsordning ødelegger rusomsorgen. Jansen mener rusmisbrukere må få raskere og lengre behandling for å komme ut av misbruket.

Lang erfaring

Denne høsten er det 30 år siden han startet opp behandlingssenteret i Mesnali i Ringsaker.

Siden det har 1500 rusmisbrukere fått behandling gjennom de etter hvert sju sentrene til Tyrili. Kollektiv og fellesskap har vært stikkordene siden oppstarten, sier leder for Tyrili.

– Vi bor sammen med elevene og kommer tettere på dem, det gir et fellesskap og skaper andre behandlingsarenaer, sier Jansen.

Fikk pris

Onsdag kveld fikk Ulf Jansen tildelt kongens fortjeneste medalje i sølv for sitt arbeid.

Kongens fortjeneste medalje blir delt ut "til lønn for fortenster av kunst, vitenskap og næringsliv, og for et godt arbeid i offentlig tjeneste".

Ulf Jansen

Ulf Jansen, mannen som har startet opp behandlingssenteret i Mesnali.

Foto: Erik G. Albertsen

Mange dør

I dag er det rundt 10 000 sprøytenarkomane i Norge, mer enn dobbelt så mange som for 30 år siden. Hvert år dør mellom 200 og 300 personer av overdose. For de som ønsker hjelp til å komme ut av misbruket er det bare å stille seg i kø. Det til tross for at Tyrili kunne ha hjulpet flere.

– Vi har tilbudt helseregionene flere plasser, sier Jansen.

Tyrili-lederen mener dagens rusomsorg handler mer om å få flere gjennom systemet på kortere tid, enn kvaliteten på behandlingen. De første årene fikk rusmisbrukerne bo på Tyrili i tre år, og noen ganger lenger. Nå skal de ut etter bare ett år. Tore Hegset føler ikke at ett år med behandling er nok, etter 15 års heroinmisbruk.

– Min største bekymring er at jeg skal falle tilbake til rusmisbruket, sier Hegset.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen har ikke villet kommentere saken. Men i dag deltar hun ved en konferanse om rusomsorg i Lillehammer.

Tyrili

Tyrili, Mesnali i Ringsaker.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK