Hopp til innhold
Info fra NRK

Norges lengstlevende radioprogram

Etter over 90 år på lufta er Folkemusikktimen stadig å høre som Norges lengstlevende radioprogram.

Folkemusikktimen - Aaste Kveseth og John Ole Morke

I over 90 år har norske radiolyttere hatt et eget radioprogram for folkemusikk. I 2023 er Aaste Kveseth prosjektleder og John Ole Morken programleder.

Foto: Robert Rønning / NRK

- Noe av grunnen til at vi er så høyst levende er at vi opp gjennom årene har vært flinke til å fornye programmet og hele tiden sørget for å tilpasse det til samtiden. Nå har vi pusset opp Folkemusikktimen igjen, sier Aaste Kveseth, prosjektleder i NRK Kultur.

Ny programleder har programmet også nylig fått. I fjor høst ble den anerkjente journalisten, folkemusikeren og innsamleren John Ole Morken fra Ålen ansatt som ny journalist og produsent for Folkemusikkinnhold i NRK.

- Det er vi veldig glade for! Han leverer de gode intervjuene og presenterer ny musikk og aktuelle begivenheter fra det norske folkemusikkmiljøet fortrinnsvis i Folkemusikktimen og Musikklivet på NRK P2, sier Kveseth.

På lufta siden 7. mars 1931

Anene til Folkemusikktimen går helt tilbaketil "før-NRKsk tid", det vil si Kringkastingsselskapet A/S og lørdag 7. mars 1931. Under tittelen «Nasjonalmusikk» ble folkemusikk presentert på direkten - radio på den tiden var direktesendinger - og spelemannen Olav Sataslåtten fikk æren av å være den første til å glede radiolytterne.

Snart fikk programmet tittelen «Folkemusikkhalvtimen" og da NRK fikk ansvaret for all radiodrift i Norge i 1933 ble programmet med over dit. Og i 2023 er det stadig å høre på lufta og halvtimen har blitt en heltime og tittelen dermed «Folkemusikktimen".

Egen folkemusikkanal

Mens Folkemusikkhalvtimen i mange, mange år var NRKs rendyrkede folkemusikktilbud er dette i dag helt annerledes med radiokanalen NRK Folkemusikk som byr på folkemusikk døgnet rundt.

Sudan Dudan: Marit Karlberg og Anders Røine

Folkemusikeren Anders E. Røine har laget den nye kjenningsmelodien til Folkemusikktimen.

Foto: Leiv Solberg / NRK

På NRK Folkemusikk inngår Folkemusikktimen som en av flere stolper og programmet kan høres igjen flere ganger i løpet av uka.

Anders E. Røine med ny kjenningsmelodi

I nyoppusset drakt har Folkemusikktimen fått ny kjenningsmelodi komponert av Anders Røine, folkemusiker fra Oslo, kjent fra grupper som Sudan Dudan og Reolo.

- Det betyr at vår over 30 år gamle kjenning er erstattet med noe nytt som kler Folkemusikktimen på 2020-tallet, mener Aaste Kveseth.

Gjesteprogramledere

Noen utgaver av programmet presenteres som «Min folkemusikk» og her overlates programledelsen til aktuelle profiler som deler sin musikk og sine historier.

Blant de som har vært å høre og som står for tur til å dele folkemusikk som står deres hjerte nær er Tuva Færden, Helga Myhr, Kim Rysstad, Lars Erik Øygarden, Marie Tveiten, Synnøve Brøndbo Plassen og Anders Lillebo.

På NRK P2 beholder Folkemusikktimen sine faste sendetider, kl 06 og 18 på søndager.

Olav Sataslåtten

Spelemannen Olav Sataslåtten var å høre i forløperen til dagens Folkemusikktimen så langt tilbake som 7. mars 1931.

Foto: -ukjent fotograf- / NRK