NRK Meny
Normal

Kraftig NRK-kritikk etter Youtube-klipp

Smekk på fingeren for rasistisk Youtube-klipp og tilfredshet med fotballbeklagelse i Kringkastingsrådet.

Thomas Seltzer

Kringkastingsrådet likte svært dårlig at NRK publiserte sjikanøse uttalelser om jødene på You Tube i samband med et Trygdekontoret-program om rasisme.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Kringkastingsrådet kom med kraftig kritikk mot at NRK publiserte sjikanøse uttalelser om jødene på You Tube i samband med et Trygdekontoret-program om rasisme, i sitt møte fredag. Samtidig er de tilfredse med hvordan NRK har beklaget en famøs fotballkommentar på sosiale medier.

Det var da NRKs rolle i sosiale medier ble drøftet i rådet fredag fokus ble satt på klippet som Trygdekontoret-redaksjonen valgte å legge ut på You Tube.

Uttalelsene som debattdeltaker Elisabeth Norheim opprinnelig kom med i programmet, var redigert ut av selve tv-programmet, men ble likevel lagt ut av redaksjonen på You Tube. Klippet ble senere trukket tilbake fordi Norheim mottok flere drapstrusler i etterkant av programmet.

Les også: Kraftig kritikk av NRK etter Youtube-tabbe

Samme redaksjonelle regler på sosiale medier

I rådets uttalelse heter det blant at publisering som gjøres av NRKs medarbeidere i ulike sosiale medier av materiale publisert i NRK, må underlegges de samme redaksjonelle vurderinger som materiale som publiseres i NRKs egne kanaler.

Norheims uttalelser om jødene ble ikke motsagt eller forsøkt balansert ut i tilstrekkelig grad i klippet som ble lagt ut på Youtube. Ytringene burde derfor ikke ha vært publisert, heter det i uttalelsen fra Kringkastingsrådet.

På rådets møte informerte NRK om at det er de samme programetiske retningslinjer som gjelder for publisering på sosiale medier som i de tradisjonelle programmene, men at det hadde skjedd en glipp i dette tilfellet.

Kringkastingsrådet ga for øvrig honnør til Trygdekontoret som et spennende og nyskapende program innenfor debattsjangeren.

Tilfreds med fotball-beklagelse

Kringkastingsrådet har mottatt 12 klagebrev på twittermeldingen fra NRK Sportens medarbeider Christian Nilssens etter kampen mellom Liverpool og Manchester United i slutten av mars i år.

I meldingen henviste Nilssen bl.a. til Hillsborough-tragedien for 25 år siden, noe som fikk Liverpool-supportere til å rase. NRKs ledelse har for lengst beklaget meldingen.

Kringkastingsrådet sier i en uttalelse at de er fornøyd med måten NRKs ledelse har taklet de helt uakseptable uttalelsene på i etterkant av Nilssens melding på Twitter.