NRK Meny
Normal

K-rådet kritiserte Idrettsgallaen

Idrettshistoriker Tom A. Schanke kritiserte Underholdningsavdelingens festaften for idretts-Norge for å være pinlig, vulgær og sex-fiksert. Kringkastingsrådet bifalt store deler av kritikken.

Claus Wiese, Tom A. Schanke og fungerende k-rådsleder Sylfest Lomheim

NRKs Claus Wiese hilser på fungerende leder av Kringkastingsrådet, Sylfest Lomheim. I midten Tom A. Schanke som klaget NRKs overføring fra Idrettsgallaen inn for rådet.

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Det var dagen for skolerett-sitting under torsdagens k-rådsmøte. Ikke før hadde Nyhetsavdelingen stått til svars for sin håndtering av romkvinne-saken, så måtte Underholdningsavdelingen tåle kritikk for årets Idrettsgalla.

Les mer: Romkvinnesaken - flengende kritikk av NRK

Les mer: Alt om Kringkastingsrådet

Etiske overtramp
Tom A. Schanke hadde levert inn klage til rådet på vegne av 11 OL-gullvinnere og minst 100 indignerte seere knyttet til idrettsmiljøet.

Ifølge klagen ble det reagert kraftig på en lang rekke påståtte etiske overtramp og sex-fikserte plattheter i programmet.

- Idrettsgallaen skal være norsk idretts festaften og fortjener bedre enn dette, heter det i klagebrevet.

Det var særlig valg av musikk under prisutdelingene, manusarbeidet til presentasjonene og til dels vulgære sketsjer i mellomstikkene som provoserte Schanke.

Videre mente Schanke at NRKs tilsvar til hans klage var preget av stor arroganse og manglende ydmykhet.

- Godkjente manus

På vegne av Underholdningsavdelingen pekte redaksjonssjef Claus Wiese på at Idrettsgallaen er NRKs aller største pris-show og en meget populær sending med over en million seere. Med så mange seere kan det være vanskelig å treffe alle alltid, men Wiese understreket at manusarbeidet var solid kvalitetssikret foran årets sending:

- Alle utøvere ble kontaktet på forhånd og godkjente manus før sending, framholdt Wiese. - Målet med sendingen er å hylle våre idrettshelter, og vi har ikke hatt til hensikt å støte eller sjikanere.

K-rådskritikk

Rådsmedlemmene så seg likevel i stor grad enig med Schanke i hans kritikk, både av programmet og av NRKs tilsvar. Det hersket også stor enighet i at kvalitetsmåling av humor er vanskelig, og uansett noe som ligger utenfor K-rådets mandat.

Kringkastingsrådets uttalelse om Idrettsgallaen 2013:

Kringkastingsrådet har i møte 14.03.13 drøftet Idrettsgallaen 2013 etter klage ført i pennen av Tom Schanke, på vegne av flere.

Smak og behag kan diskuteres. Og også heltene må tåle å bli vitset med. I dette programmet, der idrettshelter blir bedømt og hedret ut fra kvalitet på prestasjoner, blir mange av de samme heltene vitset med og introdusert på en måte som ikke står i stil med de prestasjonene de har stått for.

Kringkastingsrådet er heller ikke imponert over redaksjonens tilsvar til Schanke. Her tas det for lett på kritikken.

Kringkastingsrådet tar det for gitt at NRK tar klagene som er kommet etter programmet på alvor. Neste gang bør miksen mellom det å hedre og det å være morsom rett og slett gjøres på en mer raffinert måte.