NRK Meny
Normal

Internasjonal TV-pris for "Datoen"

Programserien "Datoen, laget av Monster for NRK, har vunnet internasjonal TV-pris.

Norsk underholdningsserie. Sindre Andersen Moen, Ruth Andersen og Abid Raja er født på nøyaktig samme dag: 5. november 1975. Livene deres tar helt ulike retninger, men de skal alle på hvert sitt vis oppleve hva det vil si å være annerledes i lille Norge. Kanskje kan disse tre historiene fortelle noe om oss alle? Om landet vårt? Om hvem vi var og hvem vi ble? Sesong 2 (3:6)

Programserien "Datoen" er hedret med internasjonal TV-pris. Abid Raja, her sammen med sin far, er blant de som deltar i programmene som forteller livshistoriene til tre personer født på nøyaktig samme dato.

Programserien ble hedret med Gold World Medal og kåret til beste dokumentar- og informasjonsprogram under New York Festivals tirsdag kveld.

Vibecke Rolland t v og Sandra Hafsahl fra Monster mottar pris for "Datoen"

Vibecke Rolland t v og Sandra Hafsahl fra Monster mottar Gold World Medal for programserien 'Datoen'.

Foto: Marc Bryan-Brown Photography

Produsent Sandra Hafsahl i produksjonsselskapet Monster hadde gleden av å ta i mot prisen. Hun sier det er stor stas at «Datoen» har vunnet denne store internasjonale prisen i USA.

- Utgangspunktet for programserien er jo en tro på at alle har en historie, det er rørende at historiene om vanlige folks liv blir satt pris på denne måten, sier hun i en pressemelding.

Idéen fra Magasinet i Dagbladet

Programserien ble til etter en reportasje i Dagbladets Magasinet skrevet av av Eivind Sæther og Bernt Jacob Oksnes i 2011. Maiken Marstrander og Annette Phair fikk ideen om å lage en tv-serie ut fra samme idé.

Hvor livshistoriene til kjente personer blir flettet med historiene til andre som er født på nøyaktig samme dag.

Kommer i flere land

- Da vi startet å jobbe med «Datoen», håpet vi at dokumentarserien vår skulle treffe noe i det norske folk, men hadde ingen anelse om at den skulle vekke så stor interesse langt utover landegrensene. I dag er vi stolte, takknemlige og jublende glade. Intet mindre, fortsetter Hafsahl.

Seks episoder ble sendt i andre "Datoen"-runde på NRK på nyåret, og i flere land er det planer om å lage programmer ut fra samme konsept. I Storbritannia er man kommet lengst, der vil "Born on " bli sendt neste år.

Det norske TV-miljøet i verdensklasse

Stolt over prisen er også prosjektredaktør i NRK, Marie Sjo.

- “Datoen" er et prosjekt NRK har hatt stor tro på helt siden vi fikk presentert ideen fra Monster for tre og et halvt år siden. Det er gjort et ufattelig stort og godt stykke tv- arbeid i å utvikle dette formatet, sier Sjo i pressemeldingen.

Hun sier dette viser at vi også her i landet kan produsere TV i verdensklasse.

- Og at våre konsepter kan ta veien videre ut i den store verden, og vinne internasjonale priser i knivskarp konkurranse med det beste som lages i verden. Det er fantastisk – og inspirerende, sier Sjo.