NRK Meny
Normal

Vil stoppe stor-oppussing av Skolten

GC Riebers plan om å bruke et hundretalls millioner på å pusse opp bygningene på Skolten er godkjent etter første gangs behandling i kommunen. Men dette kan sette en stopper for fremtidsplanene andre har for området.

Oppussingsplaner for Skolten

HUNDRETALLS MILLIONER: GC Rieber ønsker å pusse opp næringsbyggene på Skolten. Her er en illustrasjonstegning over hvordan de vil det skal se ut.

Foto: Illustrasjon

Selskapet GC Rieber ønsker å renovere næringsbygget på Skolten i Bergen for millioner av kroner, før en helhetlig plan for området er klar. Det bekymrer de som ønsker å se at helheten blir mer enn næringsbygg på havnen i Bergen sentrum.

– Dette har vært vår største bekymring. At før politikerne får se for seg hvordan den helhetlige planen kan bli, at det gis grønt lys til et sånt prosjekt som da blokkerer for store deler av en god utvikling, sier Erik Tønjum. Han er initiativtaker for skolten havn.

I fjor kom det et helhetlig forslag fra en private initiativgruppe som kalte prosjektet Skolten havn. Et prosjekt som inneholder 1500 boliger, kafeer, restauranter og nytt operahus.

Skolten havn

DETTE DRØMMER DE OM: Initiativtakerne ønsker seg nye Skolten havn. En bydel med leiligheter, næring og kultur. (Foto: Maestro Media AS)

– Ikke gir grønt lys for halvløsninger

Erik Tønjum

BEKYMRET: En slik oppussing av næringsbyggene som ligger på Skolten nå, er det initiativtaker for Skolten havn Erik Tjønum er redd vil stoppe de langsiktige planene.

Foto: NRK

I dag består Skolten av et stort fryselager og en lang kontorbygning ved siden av. Dette har eiendomsselskapet GC Rieber søkt om å pusse opp.

– Det vi ønsker å gjøre er både å rehabilitere dagens bygningsmasse, og ta den i bruk på nye områder, sier Tor Istanes, administrerende direktør i Rieber eiendom.

Tønjum frykter at dersom denne oppussingen blir endelig godkjent, vil det stoppe politikerne i å se på et helhetlig framtidsprosjekt for området.

Tor Istanes

FÅTT GODKJENT: Tor Istanes, administrerende direktør i Rieber eiendom, har fått oppussingsplanene godkjent etter første gangs behandling.

Foto: NRK

– Det som er viktig nå er at man i mellomtiden, til man har funnet en langsiktig plan, ikke gir grønt lys for halvløsninger, sier Tønjum.

Får støtte for å se helhetlig

Tønjum og Skolten Havn får støtte fra dem som kanskje skal styre byen i framtiden.

Utbygging av Bergen havn

VIDEO-DEMO: Den nye bydelen sett fra bysiden. Slik argumenterer utbyggerne for at Skolten bør bygges ut.

– Vi vil heller ha en stor og helhetlig plan for hele området, sier Martin Blytt, tidligere ordfører for Ungdommens bystyre i Bergen kommune.

De har satt seg godt inn i planene for Skolten. Og han er negativ til oppussingen av næringsbygget alene, og ser potensial til mange tusen leiligheter på dette området i framtiden.

Anna Elisa Tryti

SAKEN PÅ BORDET: Byråd for utvikling Anna Elisa Tryti (Ap) ser på enkeltprosjekter opp mot den helhetlige sammenhengen, men vil ikke ta stilling til dette prosjektet enda.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Før sommeren skal Riber sitt forslag opp til ny behandling i byggeetaten. Deretter skal saken videre til byråden for byutvikling.

– Jeg vil ikke ta stilling til enkeltprosjekter jeg enda ikke har fått på mitt bord, sier Anna Elisa Tryti (Ap), byråd for utvikling.

Tryti sier hun vil vurdere en ny strategisk havneplan. Og skulle det skje, kan Rieber være med på å endre sine planer.

– Det tar tid å utvikle nye prosjekter, så kommer man med en ny plan, er det fullt mulig å endre, sier Istanes i Rieber eiendom.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.