Hopp til innhold

Vil kutte enda mer etter sommeren

I går måtte 60 ansatte gå ved Farmo Flatøy. Kritiske tider i oljenæringen fører til at enda flere kanskje må gå etter sommeren.

Børge Brundtland viser bedriftene

MANGE BEDRIFTER: Børge Brundtland kan fra ett punkt vise flere bedrifter som har blitt nødt til å si opp flere ansatte.

Foto: Hallgrim Hals / NRK

Da pumpeprodusenten Farmo Flatøy denne uken sa opp 60 ansatte, var det ikke lenge siden sist nedbemanning. I fjor høst måtte 30 personer gå fra bedriften.

På kort tid har 700 årsverk blitt vekke innenfor et lite område i Nordhordland.

– Det er dramatisk at 700 personer må gå og at mange arbeidsplasser går tapt. Spesielt når det er så mange bedrifter innenfor et geografisk område, sier Børge Brundtland, daglig leder i industriutvikling Vest.

Kan ramme flere

Og verre kan det bli. Pessimismen blant næringsdrivende er størst i Nordhordland. Det viser en kartlegging Hordaland fylkeskommune har gjort.

Kart over bedrifter

På dette bildet kan vi se plasseringen av bedrifter som har sagt opp veldig mange ansatte på kort tid.

– Det er helt klart at dette har en betydning for lokalmiljøet, sier Brundtland.

Ved pumpeprodusenten Framo Flatøy ble mange ansatte sagt opp i går, flere vil det bli så lenge nedgangen i oljenæringa fortsetter.

– Dessverre så tror jeg at denne utviklingen vil fortsette utover året. Så vi planlegger ytterligere permitteringer etter sommerferien. Det er tøffe tider foran oss, Oddbjørn Jacobsen, administrerende direktør i Farmo Flatøy.

Hver tredje bedrift i Nordhordland venter lavere omsetning i år enn i fjor.

– Oljeprisen må opp igjen. Hvis det skjer vil utbyggingen komme i gang og da vil det igjen bli større behov for pumpene våre, sier Flatøy.

Påvirker folk

Framo har kuttet nesten 100 arbeidsplasser på et halvt år og nedgangstidene ser ut til å påvirker folk i området, en av dem er Madeleine Bratshaug.

Madeleine Bratshaug

Madeleine Bratshaug bekymrer seg for situasjonen i oljenæringen. Selv har hun en mann som kan bli påvirket av nedskjæringene.

Foto: Hallgrim Hals / NRK

– Mange av dem som er permittert er hjemmeværende uten noe å gjøre på. Det er vanskelig å få jobb andre steder for det er dårlige tider i markedet generelt, sier Bratshaug.

– Bekymrer dette deg?

– Ja, det bekymrer meg veldig. Jeg har en mann som jobber på Farmo stasjonen. De har sagt opp mange allerede, Bratshaug.

En annen person NRK møter på er Malin Birkeland. Hun jobber i en helt annen bransje, men merker nedgangstiden i oljenæringen godt.

– Vi merker det på jobben vår også- og jeg er frisør. Det er færre folk som kommer for å klippe seg. Jeg håper dette snur, sier Birkeland.