Veisaltet ødelegger skoene dine

I over 12 år som skomaker har Kyrre Hauge ved Bergen skomakerverksted aldri før fått inn så mange sko med saltskader. Årsaken er det ikke bare den lange vinteren som er skyld i. Folk er rett og slett for dårlige til å ta vare på skoene sine.

Saltskadet sko

Støvletter med saltskader er et dagligdags syn.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Kyrre Hauge

Daglig leder i Bergen skomakerverksted, Kyrre Hauge, får inn masse støvletter med saltskader.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Mesteparten av støvlettene hos skomakeren trenger behandling for saltskader. Hvor mange det gjelder, tør ikke Hauge å tippe. Men han er ikke i tvil om at det har vært flere i år.

Lager mer jobb for skomakerne

– Folk er ikke flinke nok til å behandle skoene sine som de skal. De vet om at skoene krever vedlikehold, men det er akkurat som de ikke bryr seg. Da blir det jo mye mer jobb for oss skomakere, sier Hauge.

Han påpeker at dersom du ikke gir skoene den pleien de trenger tørker skinnet ut, og du får mye merker og stygge skjolder som ødelegger skinnet.

Impregner skoene daglig

– Når det er såpass mye salt på veiene er det veldig viktig å impregnere skoene godt når de har tørket. Det må du gjenta når skoen har blitt våt utvendig, og har tørket igjen. Dersom du ikke gjør dette får du hele tiden mye salt på skoene, sier skomakeren.

Fotspor i snø

Dette ødelegger skoene dine, dersom du ikke tar godt nok vare på dem.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Dersom du bruker skinnsko til daglig, må de også impregneres hver eneste dag, dersom du bruker spray-impregnering, sier skomakeren. Men han anbefaler lærfett som et alternativ. Da trenger du ikke å behandle skoene hver dag.

Anbefaler støvler i saltet

Kan anbefale skinnstøvletter, men spiller sikkert ingen rolle hva jeg sier. Det er moten som bestemmer.

Selv om det ikke har regnet på aldri så lang tid i Bergen, kan skomakeren anbefale støvler med for som beste alternativ. De blir ikke lett ødelagt av saltet, og krever heller ikke noe særlig vedlikehold.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon