Var uønsket på kafé

Da tre psykisk utviklingshemmede og deres medhjelpere kom til kafeen fikk de beskjed om at de ikke ønsket denne typen mennesker der.

Video nsps_upload_2009_9_3_17_15_39_637.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Grunnen til at de var uønsket skal ha vært at de slevet for mye. – Dette er trakassering, sier Funksjonshemmedes fellesorganisasjon i Hordaland.

Det var tirsdag gjengen fra Christiegård dagsenter i Bergen gikk på kafeen på Sletten senter for å kose seg. De kjøpte kaffe til alle og da miljøarbeider Monica Gjetle skulle hente den siste kaffekoppen sa ekspeditøren til henne at hun ikke kunne skjønne at sånne mennesker har lov til å komme på offentlige steder skriver BA .

Følte seg uønsket

Gjetli reagerte med vantro og sjokk. Hun tok kontakt med de andre gjestene og spurte om de synes det var et problem at de var der.

- Samtlige støttet oss og syntes den ansattes uttalelser ved hårreisende, sier hun. Selv om gruppen ikke fysisk ble kastet ut av kafeen følte de seg svært uvelkomne.

- Et stort problem

Leder for Mandarinen kafé Sally Chan sier til avisen at hun synes slevende gjester er et stort problem.

Nå i disse svineinfluensatider er de svært nøye med hygienen, og derfor redd for smitte fra spytt.

Sally Chan sjef Mandarinen

MENER SEG MISFORSTÅTT: Daglig leder på Mandarinen, Sally Chan, reagerte på slevingen til de psykisk utviklingshemmede gjestene.

Foto: NRK

Chan som selv er fra Singapore stiller seg undrende til at psykisk utviklingshemmede tas med på offentlige steder.

– Her i Norge skal alt være så fritt. Der jeg kommer fra holdes slike personer unna offentligheten, og passes strengt på, sier hun.

Hun har skrevet en e-post til Christiegården hvor hun hevder at flere gjester i lokalet reagerte negativt på gruppen.

Hun beklager også episoden og sier det ikke var meningen å fornærme noen. Chan skriver at hun ønsker dem tilbake som gjester, så lenge de kan kontrollere slevingen.

– Har fått klager

Senterleder ved Sletten senter, Olav Jørgen Olsen avviser at psykisk utviklingshemmede er uønsket på senteret.

– Vi har prøvd å lage et godt miljø for alle her på senteret, så det er kjedelig at dette skjer her hos oss, sier han til NRK torsdag formiddag.

Likevel mener han at det kan være utidig når slike ting skjer.

– Jeg har hørt historien fra en av de som var der, og det skal ha vært en del spytt inne i bildet. Så kanskje de som var med burde vært mer oppmerksomme på å håndtere slike ting, sier han.

Olsen har ikke noe inntrykk av at kafeen driver sin virksomhet på denne måten.

– Dette er trakassering

– At vi skal oppleve slike ting i 2009 er utrolig, det er leit å høre. At denne gruppen skal bli møtt med slike holdninger tar vi sterk avstand fra, sier fylkessekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon Hordaland, Jens Olav Johannesen.

Han mener en slik oppførsel er å gå 40-50 år tilbake i tid. Nå sier han at de skal følge opp denne saken som han karakteriserer som trakassering.

– Dette er et brudd på diskriminerings og likestillingsloven. Nå vil vi sende et brev til Likestillings og diskrimineringsombudet og klage denne kafé-eieren inn for ombudet, sier han.